Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Прва рунда разговора изасланика Европског парламента Кнута Флекенштајна са представницима парламентарних и ванпарламентарних политичких странака почела је данас нешто после 15 сати у згради “старе” Скупштине.

То је прва рунда, од предвиђених три до краја године, а данас су планиране две сесије, на којима ће шефови посланичких група и представници странака имати по пет минута за обраћање.

На разговоре су дошли, као нека врста “посматрача”, шеф Мисије ЕУ у Србији Сем Фабрици, шеф кабинета премијерке Ане Брнабић Милош Поповић, представник Цесида Бојан Клачар и Фонда за отворено друштво Милан Антонојевић.

Такође стигли су учесници: посланици владајуће коалиције, Владимир Орлић и Владимир Ђукановић из СНС, Ђорђе Милићевић и Жарко Обрадовић из СПС, представници посланичког клуба Покрет социјалиста-НС С-УС С Ђорђе Комленски, Бојан Торбица, Милија Милетић и Маријан Ристичевић, Милорад Мијатовић из СДПС-а, као и председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Из опозиције дошли су председник СДС Борис Тадић и шеф посланичког клуба СДС Марко Ђуришић, председник ЛДП Чедомир Јовановић, лидер ЛСВ Ненад Чанак, председник Нове странке Зоран Живковић и функционер те партије Арис Мовсесијан, из Странке модерне Србије Татјана Мацура и Владимир Ђурић, Енис Имамовић из СДА Санџака.

На разговоре са изасланицима ЕП дошли су и представници ванпарламентарних странака председник Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић и представници Покрета слободних грађана (ПСГ) Павле Грбовић, Петар Милетић и Натан Албахари.

На састанку су и Елвира Ковач из СВМ-а, представници Нове Србије и ПУПС-а, као и посланик групе “Нова Србија – Покрет за спас Србије” Ђорђе Вукадиновић.

Чланице Савеза за Србију, међу којима је Демократска странка (ДС), неће присуствовати састанку.

Демократе, чији су се посланици раније изјаснили да су за учешће у дијалогу, али је Председништво странке одлучило другачије, синоћ су разговарале са Флекенштајном.

Испред зграде у Краља Милана, Иницијатива Не да(ви)мо Београд извела је перформанс, али и покушала да уђе у скупштину, али им обезбеђење то није дозволило, јер нису најављени.

На захтев да им се објасни како је “ишла” процедура најављивања за присуство састанку, обезбеђење је одговорило да то није питање за њих и да се они тиме нису бавили.

Након тога су се представници Иницијативе повукли и развукли пано испред зграде, са којим су, иначе, хтели да уђу у зграду.

На паноу су биле странице појединих новина и лого телевизија за које тврде да раде у служби власти, као и натпис у прилог бојкоту.

Пано су назвали “тепих лажи”, те навели да је то “порука представницима ЕП да је стање демократије у Србији дубоко узнемирујуће и да се преко тога не сме рећи”.

Прва сесија данашњег разговора односи се на процену ситуације у кључним питањима за унапређење услова за одржавање парламентарних избора 2020. године.

Друга сесија, бавиће се изборним условима и телима (мониторингом и надзором), после чега учеснике чека радна вечера у скупштинском ресторану.

Планом председника спољнополитичког одбора ЕП Дејвида Мекалистера предвиђено је да се до краја године одрже укупно три међупартијска дијалога која ће се искључиво бавити изборним условима за парламентарне изборе 2020. године.

Мекалистер је раније позвао све политичке групе да усвоје “практичан и отворен приступ”, када је реч о међупартијском дијалогу о изборним условима у Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here