Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Обраћањима председника Азербејџана Илхама Алијева и председника Србије Александра Вучића, почео је дводневни Самит којим се обележава шест деценија Покрета несврстаних земаља. Алијев се учесницима скупа обратио видео линком. Самит заједнички органузују Азербејџан и Србија, а бројни светски званичници разговарају данас и сутра на Београдском сајму, у граду у коме је Покрет одржао прву конференцију 1. септембра 1961. године – пренео је Танјуг.

Недопустиво непоштовање територијалног интегритета

Председник Азербејџана Алијев поручио је  да ће Азербејџан ојачати сарадњу унутар Покрета несврстаних како би се ојачала правда и поштовање међународног права и истакао да је недопустиво непоштовање територијалног интегритета и суверенитета било које земље.

Алијев је говорећи на отварању самита поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних који се одржава у Београду, а у својству председавајућег Покретом, истако захвалност председнику Србије Александру Вучићу што је домаћин састанка и оценио да та иницијтива показује српску спремност да преузуме наслеђе од раније.

Како је рекао, с обзиром да је Покрет несврстаних највећа међународна институција после Скупштине УН, представља пример мултилатерализма, са 120 земаља чланица са различитим политичким, историјским и културолошким одликама.

“Поштовање интегритета и суверенитета, суздржавање од агресивних акција и мешање у унутрашњу политику друге земље су суштина Покрета. Ови принципи вреде и данас, а да су принципи Покрета прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове”, казао је Алијев.

Додао је да Азербејџан у потпуности прихвата принципе суверенитета и територијалног интегритета свих земаља .

Наводи да би се више допринело миру и безбедности међунарадног права, Азербејџан је одлучио да се прикључи Покрету и у кратком периоду је, како каже, дао подршку.

Истакао је да Азербејџан успоставља своје приоритете уз поштовање међународног права, као и да има независну међународну политику и одолева свим притисцима.

Осврћући се на пандемију вируса корона, Алијев је навео да је Азербејџан као председавајући Покрета преузео озбиљно вођство и покренуо низ иницијатива.

У том смислу навео је да су подржали Самит који је одржан онлајн у мају 2020. године и навео да су том приликом прикупљени подаци који су показали потребе свих земаља несврстаних.

“Дали смо и финансијски допринос Светској здравственој организацији од 10 милиона, од чега је половина за земље несврстаних. Пружамо директну помоћ за више од 30 земаља, а више од 150.000 вакцина смо донирали против ковида . Азербејџан изражава незадовољство због гомилања вакцина што чине богате земље јер се тако прави вакционални национализам”, казао је Алијев.

У том смислу, указао је на то да је у земљама са најнижим приходима мање од 2 одсто људи вакцинисано.

Алијев је затражио од присутних на Самиту да се на овом састанку јасно искаже став да двоструки стандарди нису у складу са међународним правом.

У том смислу, подсећа да су двоструки стандарди имали негативан утицај и на Азербејџан који је, како је рекао, био на удару Јерменије последње три деценије.

Оптужио је Јерменију да је спровела етничко чишћење на окупираном делу Азербејџана.

“Ипак, Јерменија се није суочила са санкцијама, није прављена разлика између агресора и жемље која је угрожена. Јерменија користи природне ресурсе и отишла је још даље и спроводи провокације у граничном појасу”, навео је Алијев.

Азербејџан је ослободио окупирани део територије, додао је Алијев и казао да су кроз УН обезбедили да се реши сукоб који је трајао 30 година.

“Захваљујемо се на подршци земљама Покрета несврстаних. Седам земаља које нису чланице СБ су нам дале подршку и то нам много значи”, казао је азербејџански председник.

Наводећи да је ове године Покрет једногласно одлучио да продужи председавање Азербејџану још годину дана, казао је да ће та земља као председавајућа наставити да ради на јачању солидарности унутар Покрета и на глобалној видљивости Покрета.

Вучић: Добро дошли кући, Србија поуздан партнер пријатељима

Речима “добродошли кући”, председник Србије Александар Вучић започео је данас своје обраћање на отварању самита поводом 60 годишњице од одржавања првог Самита Покрета несврстаних (НАМ). “Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо.

Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан” поручио је он.„Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској”, истакао је он.

„Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској“, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је међународна сарадња уз поштовање фундаменталних принципа једини пут ка развоју и просперитету човечанства и истакао да Агенда одрживог развоја УН 2030., према његовим речима, истиче и промовише три принципа – мир и безбедност, развој и људска права

„Србија као правни наследник Југославије, оснивач УН и НАМ-а је поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми. Велика ми је лична привилегија и част за Србију што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да ће Београд као вишевековни симбол, раскрсница цивилизација, тачка контакта истока и запада за различите цивилизације и религије, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње”, поручио је Вучић.

Рекао је да му је посебно драго што има прилику да види пријатеље из удаљених земаља, којима тешка ситуација Ковид19 није била препрека да допутују у Београд, чиме су показали који значај придају овој организацију, али и указују част Србији.

У време, када нажалост има само неколицина мултилатералних састанака у свету биће ово изузетна и ретка прилика да разговарамо о свим питањима лицем у лице”, казао је он.

Навео је обележавање прве конференције НАМ 1961. жеља да се ода почаст Покрету који је време блоковских подела дао значајан допринос и визију која је заснована на поштовању.

“Није било места у Покрету за доминацију једне државе над другом. Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан”, уверен је он.

Вучић је указао да се Покрет заснива на заједничким принципима који никада нису изгубили значај, те да је имао суштинску улогу у очувању мира и безбедности у свету, у процесу деколонизације, који је промовисао једнакост и друштвени и економски развој свих земаља.

Упркос успонима и падоваима, историја Покрета несврстаних је успешна прича”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да данас није довољно да се носталгично присећамо златног доба Поректа, већ се морају радити на испњењу циљева, а то је будућност једнаких, у којој се иста права примењују на све, што је, каже, правац којим је Покрет ишао од почетка и којем данас сви треба да стреме.

“То заговарамо, не зато што је то питање интереса појединих земаља, већ је један од највећих цивилизацијских корака које свет мора да предузме ако жели да преживи, али не као врста кампа у којем кључеве држе само богати”, рекао је Вучић.

Председник је поручио да право да се одлучује о сопственој судбини није грех, већ парво које мора да припада свима без обрзира на снагу и моћ којом располаже.

Приметио је да је свет данас другачији у односу на онај из од 1961. године, јер су гобализација, међузависност и развој нових технологиј, планету учинили мањом, остварујући утицај на животе свих.

„Истовремено, изазови са којима се суочавамо не знају границе, а и њихова природа је сложенија. Зато је потребно да више него икада радимо на развоју мултилатерализма, јер ниједна држава није изолована, нити острво само за себе, а сарадња је једини пут ка просперитету“, рекао је Вучић.

То је, поручује, основа на којој, упркос разликама, стоје чланице Покрета, који је симбол слободољубивог дела света, спремног да се бори за слободу, независност суверенитет.

„Верујем да је то нешто за шта се вреди борити. Србија најбоље зна колико је то тешко, јер од свих борби, она води тешку борбу за очување свог суверенитета и територијалног интегритета, за решавање питања Косова И Метохије“, рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија својом борбом брани универзалне приципе на којима почива Повеља УН, принципе међународног права, али и неке од најважнијих вредности Покрета.

Вучић је рекао да Србија остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би гарантовало трајни мир у покрајини, уверена да је то одраз наше снаге, а не слабости.

„Дијалог нема алтернативу, а подршка међународне заједнице је кључна за успех“, рекао је Вучић.

Додао је да Србија, као наследница СФРЈ , никад није престала да стреми јачању сарадње са традиционалним пријатељима широм света.

„Поносни смо да као неутрална земља, на путу ка ЕУ, радимо И на јачању са традиционалним пријатељима Азије, Африке, Пцифика, Латинске Америке, за које Београд, Србија, бивша Југославија имају значај и суштину. Наша пријатељства на северу, југу, истоку и западу су наша снага“, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је Србија независна држава, која сама доноси одлуке, поуздан партнер својим пријатељима, спремна да свима пружи руку сарадње.

Подсетио је да је Србија у протеклом периоду несебично помогла свима којима је то било потребно, са више од милион вакцина против ковида 19, од којих је више од половине донирано афричким и азијским земљама, додајући да ће наша земља то наставити да чини, док корона вирус не постане прошлост.

„Имате оданог пријатеља у Србији, и то нису празне речи. Упркос свим притисцима, Србија никада неће окренути леђа пријатељима“, подвукао је Вучић.

Подсетио је да је Покет зачет идејом СФРЈ, Египта и Индије, да се мир не може осигурати поделама већ стремљењем колективној безбедности и окончањем доминације једне земље над другом.

„Председник СФРЈ рекао је 1961. године да сматра да ће они учинити велика улога света ако се истакне пут ка миру, слободи, једнакости, пуној сарадњи. Једна афричка пословица каже: ако желите да идете брже, ходајте сами, ако желите да идете далеко – ходајте са неким. Верујем да та пословица одговара карактеру овог покрета“, закључио је Вучић.

Дочек највиших званица на Самиту

Председник Вучић, као и министри спољних послова Србије и Азербејџана Никола Селаковић и Џејхун Бајрамов дочекали званице.

Међу учесницима скупа су председник Гане Нана Акуфо Адо, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера – Абделхаким Гамал Абдел Насер, око 40 министара спољних послова, бројни специјални изасланици земаља Азије, Африке, Латинске Америке, и као посебни гости шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Бизнис форум биће одржан данас на Београдском сајму у оквиру обележавања 60. годишњице Покрета несврстаних земаља.

Привредници ће се састати у хали 2Ц, а у пленарном делу поздравно обраћање имаће министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, најавила је Привредна комора Србије.

Потенцијале за сарадњу Србије са земљама Покрета несврстаних представиће директор у Привредној комори Србије Михаило Весовић, док ће о Србији као инвестиционој дестинацији говорити вршилац дужности директора Развојне агенције Србије Радош Газдић.

Искуство Србије у изградњи дигиталне инфраструктуре представиће директор Канцеларије за ИТ и еУправу Србије Михаило Јовановић, а Завод за израду новчаница директорка Дирекције за продају тог завода Марина Берић Сарић.

Након пленарног дела биће одржан панел Преобликовање логистичких и глобалних ланаца снабдевања у пост-пандемијском свету: тренутна ситуација, трендови, предвиђања и могућа решења кризе изазване ковидом 19.

Учесници панела су Мике Бхаскаран из ДП Wорлд, Бранко Тодоровић из Милшпеда, Софија Белоица са Института Торлак и професор Вељко Мијушковић са Економског факултета.

Само краткотрајне обуставе саобраћаја код сајма због самита

Током скупа Несврстаних земаља, данас и сутра на Београдском сајму, саобраћајна полиција заустављаће саобраћај само на тренутке, како би прошле колоне возила под пратњом, тако да већих обустава саобраћаја неће бити, речено је Танјугу у МУП-у.

Начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов поручио је грађанима да ће саобраћајна полиција учинити све да застоји у саобраћају буду минимални, како се не би реметио свакодневни живот наших грађана.

“Поводом манифестације 60 година Несврстаних биће краткотрајних обустава саобраћаја на појединим улицама, пре свега у околини сајма и моста Газела. Молимо све грађане да буду стрпљиви. Припадници саобраћајне полиције ће регулисати саобраћај, тако да застој у саобраћају буде што је могуће краћи. У току ова два дана надамо се да ће све протећи без проблема по питању безбедности у саобраћају”, поручио је Арсов.

„Српска стварност“ / Танјуг, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here