1. 06. 2020.

Председник Републике Србије Александром Вучићем присуствовао је обележавању почетка радова на изградњи брзе саобраћајнице Лајковац–Иверак. 

Председник Вучић је рекао да ће завршетком овог пројекта Ваљево добити изванредну брзу саобраћајницу, као и да ће овим пројектом бити уређено корито реке Колубаре.

Према његовим речима, од Ваљева до Београда стизаће се за мање од сат времена, нови инвеститори ће доћи у Ваљево и биће нових радних места.

Наш циљ је да вратимо људе у Ваљево и Колубарски округ, који је добио много новим путевима. За две и по године до Ваљева ћемо ићи ауто-путем, најавио је председник.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо истакла је данас да је, захваљујући иницијативи “Појас и пут”, инфраструктура важна област сарадње Србије и Кине.

“Хвала на указаном поверењу кинеским компанијама. Уверена сам да су оне спремне да знањем, технологијом, искуством и способношћу дају допринос развоју инфраструктуре у Србији”, рекла је Чен Бо на обележавању почетка радова на изградњи пута Иверак – Лајковац.

Директор компаније “Чајна Шандонг” Џанг Ђанчао захвалио је државном врху Србије на поверењу што су баш ту компанију изабрали за извођача радова на брзој саобраћајници од Ваљева до Лајковца и рекао да ће тај посао завршити квалитетно и у договореном року.

Џанг је рекао да то кинеско предузеће поклања велику пажњу изградњи брзе саобраћајнице и подсетио и да су они били извођачи радова на изградњи ауто-пута “Милош Велики”, као и на деоници од Обреновца до Љига, а сви ти пројекти су, истиче, симбол пријатељства између Кине и Србије.

Изразио је задовољство што та кинеска компанија пружа допринос у обнављању српске инфраструктуре и привреде и додао да је отварање ауто-пута “Милош Велики” донео многе погодности грађанима тог дела Србије.

“Када је избила епидемија вируса корона, наша компанија је стала раме уз раме у пружању помоћи српском становништву, а у складу са својим могућностима и драго ми је што је епидемија под контролом и што Србија креће у обнављање производње и економије”, рекао је Џанг.

Ваљевци ће, каже он, изградњом брзе саобраћајнице долазити до ауто-пута за 10 минута и рекао да ће то скратити путовање, отворити нова радна места и повећати стопу запошљавања.

Саставни део поменутог пројекта је и потпуно уређење реке Колубаре и водотокова, што ће спречити даља плављења овог дела Србије.

Укупна дужина деонице је 18,3 километра, на траси ће се налазити 25 објеката, 2,5 километра мостова и једна петља.

Финансијер пројекта је Влада Србије, инвеститор ЈП „Путеви Србије“, а радове ће изводити кинеска компанија „Шандонг“.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here