Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Данас почиње рамазански пост који је обавезан за све пунолетне и здраве муслимане. Према исламској религији пост је трећи темељ ислма. Рамазански пост траје 30 дана и забршава се рамазанским бајрамом. Због епидемије коронавируса у џамијама се неће бити могуће молитве верника а Исламска заједница Србије је препоручила сверницима да ифтар практикују у кругу породице.

Рамазан је девети месец исламског календара. Муслимани посте у свим годишњим добима с обзиром на лунарни календар. Година муслиманског календара краћа је за десет дана од сунчеве године, па се тако Рамазан помера сваке године за десет дана. Kо пости 36 година редовно, постио је Рамазан у свако годишње доба и у свим месецима и данима.

У складу са тренутном ситуацијом, верски живот током Рамазана биће организиран у оквиру ванредних мера, као и инструкција Исламске заједнице због проглашене пандемије коронавируса.

Рамазански бајрам је исламски празник којим се обележава крај месеца поста рамазана. Бајрам се честита традиционалним поздравом: Бајрам шериф мубарек олсун – Нека је племенити Бајрам благословљен.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here