Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Економско-трговински форум је централни догађај 8. самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе на коме учествује и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић. У свом излагању српска премијерка је истакла да је Србија и даље на врху листе земаља с највећим бројем заједничких инфраструктурних  пројеката реализованих и уговорених са Кином. На форуму су говорили и остали премијери земаља Централне и Источне Европе.По завршетку седнице уследило је потписивање споразума са Кинеском развојном банком, чему ће присуствовати сви премијери.

Брнабић је на скупу у Дубровнику истакла да је у оквиру формата “16+1” Србија препознатљива по капиталним инфраструктурним пројектима, као и да је заинтересована за јачање сарадње, пре свега, у областима дигитализације, иновација и образовања.

Она је указала на то да је наша земља, такође, заинтересована за сарадњу у области пољопривреде, посебно извоза јагњећег и говеђег меса, млека и млечних производа у Кину.

Премијерка је навела да је сам формат “16+1” део глобалне иницијативе “Појас и пут” која има посебну важност, при чему је најавила да ће на предстојећем форуму у Пекингу, за неколико дана, Србију представљати председник Александар Вучић.

Задовољни смо напретком пројекта модернизације железнице Београд–Будимпешта, који је и први регионални пројекат у оквиру иницијативе ”16+1”, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, у току је друга фаза реконструкције ТЕ ”Костолац”, као и пројекат изградње Коридора 11 (ауто-пут Београд–Јужни Јадран), који ће допринети повезивању Југоисточне Европе са Трансевропском транспортном мрежом (ТЕН-Т).

Брнабић је, говорећи о области водног саобраћаја, рекла да Србија има планове за изградњу нових лука у Београду и Смедереву.

Она је указала на то да је постигнут договор о пројектима изградње топло-далековода, постројења за прераду отпадних вода и индустријско-технолошког и иновационог парка у Београду.

Премијерка је изразила захвалност кинеској страни поводом две нове велике инвестиције у Србији: инвестиције компаније “Зиђин” у РТБ Бор од 1,26 милијарди долара и улагања компаније ”Шандонг Линглонг” у Зрењанину, у вредности од 800 милиона евра, које ће несумњиво представљати важан део српске економије у будућности.

Кина гради нове финансијске механизме у циљу просперитета на глобалном плану, попут Азијске инфраструктурне инвестиционе банке, и задовољство ми је да кажем да је Борд гувернера ове банке одобрио пријем Србије у чланство, чиме смо постали део заједнице која сада броји 93 земље, истакла је она.

Према њеним речима, од претходног самита у Софији, Србија је отворила Културни центар у Пекингу, а ускоро се очекује и отварање Кинеског културног центра у Београду.

Све у свему, чини ми се да смо за осам година, од првог самита у Варшави, постигли много, али такође, и да нас прави резултати ове сарадње тек очекују, оценила је Брнабић.

Такође, она је нагласила спремност Србије, као земље кандидата за чланство у Европској унији, да у складу са својим могућностима пружи максималан допринос даљем јачању стратешког партнерства Кине и ЕУ.

Председница Владе је подсетила на то да се данашњи скуп одржава годину дана након што је Кина резимирала своје импресивне резултате на четрдесетој годишњици од отпочињања економских реформи и отварања према свету.

Ове године се обележава и значајан јубилеј – седамдесета годишњица од оснивања НР Кине, на чему срдачно честитамо. Сведоци смо развоја и напретка Кине у свим областима и ово су добре вести за све нас, поручила је премијерка.

Брнабић је истовремено поздравила и пуноправно укључивање Грчке у овај формат сарадње и пожелела добродошлицу тој земљи.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here