Mesto za reklamu

19.01.2020.

Широм Србије, Републике Српске и Црне Горе одржано је традиционално пливање за часни крст поводом великог празника Богојављења. Претходиле су му литије и јутарње литургије, а све скупове обележила је снажна подршка српског народа СПЦ у Црној Гори која је суочена са спорним Законом о слободи вероисповести.

Богојављење је један од 15 највећих православних празника, који се обележава на дан када је, према хришћанској традицији, Христос, напунивши 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован.

Патријарх Иринеј служио је свету архијерејску литургију у Земуну, у Храму Светог оца Николаја. У наставку литургије је обављено велико водоосвећење, а потом је литија централним улицама кренула до Дунава, на кеј, где је организовано традиционално пливање за часни крст.

Победник пливања за Часни крст на Земунском кеју у Београду је петнаестогодишњи Стеван Стојиљковић са Звездаре, а награда је додељена Јелени Стошић са Полицијске академије, која је била прва међу женама. Манифестацији су присуствовали принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић.

Литургије, литије и пливања за часни крст уприличени су широм земље. У Београду се у трци за титулу носиоца Богојављењеског крста, осим у Земуну, пливало на Ади Циганилији и на Дорћолу.

Овако је било на Дунаву, на кеју на београдском Дорћолу

На Косову и Метохији је у вађењу часног крста из језера Газиводе учествовало 140 пливача.

Милета Питулић из Звечана и ове године је први допливао до Часног крста на језеру Газиводе, што му је успело већ четврти пут.

Питулић се захвалио свим учесницима, напомињући да никада није већи број учесника пливао од када се он већ четврту сезону такмичи. Он је од Епархије, осим крста израђеног у дуборезу до којег је први допливао, добио и златник, Дечанско вино и од општине 15.000 динара, уз захвалницу, коју су добили сви такмичари.

Ове године, са друге стране, број пријављених учесника је много већи, а сама организација обележавања је побољшана, потврдио је за КоССев протојереј Милан Васић, старешина храма Свете тројице у Зубином Потоку. Било је пријављено 140 учесника манифестације.

Слично је било и у Црној Гори и Републици Српској, али и осталим православним земљама, Русији, Украјини, Белорусији… Верници су од обале до часног крста пливали симболична 33 метра, за Христове 33 године живота.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here