Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Започели смо недељу са корона вирусом, даном за који није било најаве посебних догађаја, али живот је пун изненађења, па се никада не зна шта ће медији још данас прогласити догађајем дана, а штампа у сутрашњем издању на насловним страницама издвојити теме које су обележиле овај понедељак.

Данас иначе почиње исплата новчане помоћи у износу од 100 евра у динарској противвредности за све грађане који су се пријавили телефоном или преко сајта idp.trezor.gov.rs. Та преко потребна помоћ  би свакако била вест дана да је медији данима и недељама већ нису користили и најављивали као нешто што че почети данас.

Ипак да подсетимо: Дневно ће се уплаћивати новац на рачуне око пола милиона грађана, а том динамиком очекује се да ће до 1. или 2. јуна бити завршене све исплате за оне који су се пријавили за помоћ. Укупно 4.000.000 грађана Србије пријавило се за једнократну новчану помоћ од 100 евра закључно са суботом – објавило је Министарство финансија.

Крајњи рок за пријаву је 5. јун, а онима који се буду пријавили последњег дана, новац ће бити исплаћен на рачуне банака до 7. јуна.

Исплата ове новчане помоћи почела је за пензионере 15. маја, а за око 160.000 корисника новчано-социјалне помоћи 21. маја. Влада Србије усвојила је 24. априла уредбу о исплати 100 евра свим пунолетним држављанима наше земље са пребивалиштем у Србији и важећом личном картом.

Ово је и време предизборних активности. Специфична кампања је у току, за изборе који су заказани за 21. јун када ће гласачи у Србији бирати нове посланике. Први пут у историји вишестраначја прекинут је изборни процес, а по свој прилици неће бити ни митинга.

У наредби обjављеној у Службеном гласнику 21. маја, наводи се да се забрањује јавно окупљање више од 100 људи, било да је у питању затворени или отворени простор.

Приликом јавних окупљања на јавним местима у затвореном простору морају бити примењене све превентивне мере које се односе на дезинфекцију руку, употребу личних заштитних средстава (маске) и растојање присутних од најмање два метра.

Када је реч о окупљању на отвореном простору, растојање између окупљених мора износити најмање два метра, уз употребу маски.

Део опозиције верује да избори неће успети и у току је њихова кампања бојкота избора, а неки опозиционари чак тврде да изборе неће ни дозволити и да избора неће бити. Надамо се да ће здрав разум ипак победити. Први човек Српске академије наука и уметности уважени академик и професор Др Владимир Костић је изнео иницијативу и позвао на дијалог све учеснике у политичком животу, који је по њему преко потребан, јер нам прете отворени унутрашњи сукоби, јер има више тема за које је нужан дијалог. Део опозиције је то одмах подржао, а о томе наравно треба да се изјасни владајућа партија. Да ли ће се то и догодити тек ћемо видети.

Иначе, дан са овим датумом – 25. мај смо, не тако давно, старији то добро памте, широм бивше Југославије масовно славили као Дан младости и рођендан некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита. Симбол овог дана била је штафета младости, која се доживотном председнику СФРЈ предавала на стадиону ЈНА. Штафета младости је сваке године полазила из другог места и из друге републике, и увек масовно дочекивана широм некадашње Југославије. Централна манифестација је организована на тадашњем стадиону ЈНА у Београду, где су пионири, омладинци изводили слет. Штафету су Титу, уз пригодну честитку са жељама за дуг живот и добро здравље, уручивали најбољи омладинци и омладинке.

Не улазећи у дубљу анализу шта смо и зашто смо многе датуме обележавали, многи се у овим тешким временима, само сећају славља и времена када се живело лепше и боље. Треба веровати да ћемо то боље време дочекати и да ћемо се на корона вирус и друге проблеме који нас прате, сећати као ружне успомене.

„Српска стварност“   

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here