Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

“Ербасов” хеликоптер Х-145М, први од девет, стигао је у Србију и свечано је откривен на почетку Сајма наоружања и војне опреме у Београду. Председник Александар Вучић поручио је да је нови хеликоптер права лепотица и да је поносан на нашу земљу, јер је изашла из кризе и постала поуздан партнер светским компанијама попут “Ербаса”.

Кључеве хеликоптера председнику Александру Вучићу свечано је уручио извршни директор “Ербаса” Бруно Еван. Након тога, за команде летелице сео је начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, не скривајући задовољство што ће таква летелица бити у саставу ескадриле српске армије. Реч је о вишенаменској платформи која се користи за подршку специјалним снагама.

Од девет хеликоптера Х-145М, колико их је наручено, пет је за војску, а четири за полицију.

Од пет летелица намењених за војску – три ће бити наоружане, а две су предвиђене за трагање и спасавања и биће опремљене тако да ће моћи да прођу кроз облаке.

Председник Александар Вучић изјавио да је поносан на нашу земљу, јер је изашла из кризе и постала поуздан партнер светским компанијама, попут “Ербаса”, од којег је данас преузела први од девет хеликоптера Х-145М.

Вучић је на сајму наоружања “Партнер” рекао да је укупна вредност девет хеликоптера које набављамо од “Ербаса” 105 милиона евра и да Србија своје обавезе плаћа без дана кашњења.

Наручене су још три “суперпуме”, најбољи и најскупљи хеликоптери, што је укупно 12 “Ербасових” хеликоптера, рекао је Вучић и најавио да ће бити још наруџбина за ту компанију.

“Ми ћемо ове године добити више хеликоптера него што смо их имали у наоружању војске и полиције у претходним деценијама. Онда вам је јасно колико је Србија напредовала у финансијском смислу и колико може опреме да обезбеди”, рекао је Вучић наводећи да је то важно у будућности и због ванредних ситуација, као и због бољих услова за очување интегритета и одбране земље.

Директор компаније “Ербас хеликоптерс” Бруно Еван истакао је да је веома задовољан што “Ербас” има дугорочну и глобалну сарадњу са нашом земљом.

“Хеликоптер ‘газела Х-145М’, који видите овде, показује дугорочну сарадњу која је пре 50 година стартовала са ‘газелом’, а сада је недавно потписан уговор за хеликоптере Х-145М”, рекао је Еван.

Каже да је пре неколико месеци рекао председнику Вучићу да ће урадити све што могу да на време испоруче први хеликоптер и да се то управо сада и десило.

Еван је нагласио да су тој компанији веома задовољни што могу да допринесу даљој сарадњи са Србијом, као и да ту нису у питању само хеликоптери, већ да је реч о глобалној кооперацији са Ваздухопловним заводом “Мома Станојловић”, који се квалификовао за одржавање “газеле” и Х-145М.  Додао је да је реч и о сарадњи у области наоружања.

“Зато што смо ми купили системе које видите на овим хеликоптерима, који укључују и српску војну опрему, која је одговарајућа и која ће допринети извозном тржишту Србије. Тако да је реч о глобалној сарадњи са ‘Ербасом’ и веома смо задовољни што ‘Ербас’ може да допринесе успеху овог пројекта”, нагласио је Еван.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here