Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Први контингент вакцина компаније „Фајзер“ од 4.800 доза стигао је данас у Србију и преузет је на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина компанија „Фајзер“ и „Бионтек“.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) дала је сагласност за употребу и увоз „Фајзерове“ вакцине 18. децембра, након што су поменуте компаније 2. децембра предале документацију за регистрацију вакцине.

Европско регулаторно тело ЕМА јуче је препоручило вакцину против COVID-19 фармацеутских компанија “Фајзер” и “Бионтек”, а дистрибуција прве вакцине међу земљама чланицама Уније требало би да почне истовремено од 26. децембра, а вакцинације већ дан касније.

Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Мирсад Ђерлек оценио је тим поводом у обраћању медијима да је ово велики дан за Србију у борби против COVID-19, најавивши да се прве вакцинације вакцином компаније „Фајзер“, очекују већ наредне недеље, одмах по добијању дозволе Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС).

Он је подсетио на то да је АЛИМС дао дозволу за увоз око 24.000 вакцина овог произвођача, те да се у јануару очекује још око 21.000 вакцина, додајући да се интензивно разговара и о руској вакцини Спутњик В и кинеској вакцини, о чему ће, како је рекао, јавност бити благовремено детаљно обавештена.

Ђерлек је истакао да је у потпуности поштoван протокол “хладног ланца”, те да је вакцина одмах смештена у хладњачу на минус 80 степени.

Према његовим речима, данас се одржава први састанак Координационог тима за имунизацију, а у плану је припрема оперативног плана за имунизацију у 2021. години, који ће се мењати у складу са приливом вакцина и циљним групама.

Поново смо, како је рекао, доказали да једна мала Србија може да буде међу ретким земљама које су у кратком року међу првима добиле вакцину против COVID-19.

Показали смо колико је на европском и светском нивоу поправљен статус Србије и да су нас пријатељи испоштовали, што значи да постоји вероватноћа да ћемо у наредном периоду добити онолико вакцина колико је потребно да дођемо до колективног имунитета и да коначно завршимо са COVID-19 и да нормално живимо, рекао је Ђерлек.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here