1. 05. 2020.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је да се првог дана тестирања на корона вирус на лични захтев јавило укупно 132 особе у Србији, при чему их је највише било у Београду, где се на комерцијално тестирање јавило 66 грађана.

Тестирање на лични захтев почело је јуче, цена PCR теста је 6.000 динара, а директорка РФЗО навела је да могу да се тестирају апсолутно сви грађани и да није неопходно навести разлог тестирања.

Од 66 укупно тестираних јуче у Београду, највише њих PCR тест урадило је у Институту „Батут“ – 36, док су се остали тестирали у Градском заводу за јавно здравље и домовима здравља.

Радојевић Шкодрић је рекла да су тестирани били у узрасној групи од 22 до 47 година, а само три лица била су старија од 65 година.

PCR тест важи 72 сата од момента издавања потврде, подсетила је она и навела да потврда може да се добије и електронским путем, да је цена теста од 6.000 динара непрофитабилна и да толико кошта сам тест, услуга и потрошни материјал.

Грађани могу да се тестирају на лични захтев до 17 часова у домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље.

Радојевић Шкодрић је рекла да је тестирање за малолетнике и студенте уз индекс бесплатно, уколико путују у земљу где је за улазак неопходно да имају PCR тест.

Тестова, како је истакла, има довољно и за тестирање на лични захтев и за све индикације које је прописао Кризни штаб, а за које је тестирање бесплатно.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here