1. 12. 2019.

У Њујорку је одржан скуп под називом “Прво годишње српско филантропско вече”. Организовали су га тамошњи пословни људи у сарадњи са Фондацијом “Ана и Владе Дивац” из Београда.

Прво српско филантропско гала вече у Њујорку окупило је око 350 посетилаца. Све карте су биле распродате неколико дана унапред. Циљ је био да се прикупе средства за стипендирање ђака из Србије.

Догађај је организован у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац и легендарни српски кошаркаш био је присутан током целе вечери са супругом Аном и кћерком Петром.

Из Београда је допутовала директорка Фондације Ана Коешал.

„То је за стипендије за младе људе који су у средњој школи и то радимо већ 2 године и то уз подршку дијаспоре. Ове године смо добили преко 500 апликација, тако да ће да све иде у овај програм Фондације”, каже Ана Коешал.

Главни организатор у Њујорку био је Петар Марковић, један из плејаде успешних пословних људи у највећем америчком граду. Он је потпредседник једне од најпознатијих финансијских фирми.

„Организовали смо догађај јер смо желели да српска заједница у Њујорку има један „блек тај ивент”, да буде на вишем нивоу, елегантније…хтели смо да имамо више простора, да људи могу да комуницирају, да се упознају а главни циљ ове вечери је филантропија, да људи могу да донирају”, каже Марковић.

Догађај је подржала Ер Србија, која лети директно из Њујорка за Београд, а директор за Северну и Јужну Америку Џорџ Петковић каже да се летови одвијају одлично.

„Ове године се смо изашли у сусрет свима онима који су дошли да подрже догађај. Изашли смо са веома повољним тарифама за путовање током новембра и почетком децембра. Желимо да што више људи види Србију и да осети чари Србије”, каже Петковић.

Било је гостију из разних крајева Америке, од Калифорније и Кливленда до Чикага, одакле је дошао Данијел Мићић, који је пре пар месеци отворио представништво његове фирме и у Београду.

„Нисам знао да има толико Срба у Њујорку и баш је лепо да 300-400 њих дође”, каже Мићић.

Старешина цркве Свети Сава на Менхетну отац Живојин Јаковљевић каже да напредују радови на крову који је претрпео велика оштећења у пожару пре 3,5 године.

„Мени је јако драго да се наш свет, диван свет, окупља око овако хумане и племените идеје, да помогне нашој деци и нашем народу у земљи Србији и нашем народу у Србији и то је наша дужност. Ово је обострана корист, и да се видимо и да се окупимо око племенитог циља и разлога”, каже отац Јаковљевић.

Програм је водила глумица Катарина Радивојевић која тренутно живи у Њујорку.

„Моји утисци су сјајни. Мени је драго да је ово прва српске филантропска гала која је организована у тиму младих и успешних људи који живе у Њујорку”, каже Катарина.

Срби у Њујорку су великим одзивом показали да су све успешнији у највећем граду у Америци и да нису заборавили родни крај.

„Српска стварност“ / Александар Жигић – РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here