Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Представници организације “Крени промени” предали су данас Скупштини Србије петицију против измена Закона о референдуму и народној иницијативи – пренео је Танјуг.

Саво Манојловић из те огранизације рекао је да су прикупили 68.000 потписа, износећи замерке на предложене измене закона, које, тврди, могу довести до злоупотреба.

Према његовим речима, предлогом закона “отет” је суверенитет од грађана, јер се уводи овера потписа којом ће грађанске иницијативе морати да плаћају више од 1,2 милиона динара, ако желе да изнесу неки законски предлог.

Тврди и да је, у делу закона који се односи на финансирање, јавно финансирање резервисано искључиво за политичке партије, па ће се, каже, и предлагање закона “везивати” само за политичке партије и богате појединце.

Бојана Селаковић из Грађанске иницијативе највише замера због тога што је процес који се тиче усвајања закона, како је навела, лоше вођен, нетранспарентан и без одговарајуће јавне расправе.

Љиљана Браловић из Савеза еколошких организација Србије рекла је да те организације и становници Јадра неће пристати ни на какав референдум.

Она је рекла да је Рио Тинто откупио само трећину потребне земље, а да остали неће продати “ни квадратни метар више”, те да је доношење закона убрзано због референдума који је потребан Рио Тинту.

Иницијативу су покренули Удружење за заштиту законитости и уставности, Грађанске иницијативе, YUKOM, CEPRIS, Београдски центар за људска права и Крени промени.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here