1. 06. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић разговарали су данас са привредницима о новим мерама подстицаја за запошљавање.

Мали је након састанка навео да је предложено неколико мера, чија ће имплементација почети веома брзо.

Он је указао на то да је прва мера програм “Моја прва плата”, чији је циљ да се помогне онима који су завршили средњу школу, или факултет да пронађу свој први посао.

Према његовим речима, најтеже је обично пронаћи тај први посао, тако да ће за 10.000 младих људи држава покривати један део трошкова њихове плате.

За оне који су завршили средњу школу, држава ће давати 20.000 динара, а за оне који су завршили факултет 24.000 динара, за период од девет месеци, дакле за први пробни период, прву годину њиховог запослења, прецизирао је Мали.

Министар је објаснио да држава на тај начин жели да мотивише младе да што пре нађу посао, а да се са друге стране олакша одлука послодаваца да их запосле, уз оцену да је реч о револуционарном програму, који је директно усмерен на помоћ младима.

Он је најавио да ће из буџета за овај програм бити издвојено две милијарде динара, и додао да је у овом тренутку планирано да 10.000 младих добије шансу за запослење.

Мали је указао на то да ће се наставити и са програмима обуке, односно доквалификације за оне који желе да пронађу нови посао, и навео податак да је стопа незапослености 9,7 одсто, али да и даље постоји потреба за кадровима.

Зато желимо да омогућимо онима који немају посао да се додатно обуче, да савладају нове вештине и знања, како би се запослили. Ми ћемо за ту сврху издвојити милијарду и 200 милиона динара, у форми ваучера, објаснио је министар и најавио да ће реализација овог програма почети на јесен.

Он је прецизирао да ће се обуке незапослених вршити не само у установама чија је то примарна делатност, већ и у предузећима, која би их након тога и запослила.

Мали је указао на то да ће за области информационих технологија, графичког дизајна и дигиталног маркетинга бити омогућен наставак доквалификација, јер ту има посла.

Према његовим речима, као део програма, биће интензивирана улагања у тренинг центре Националне службе за запошљавање.

Министар је истакао да ће се наставити улагање у научно-технолошке паркове, и додао да ће се, поред постојећих паркова у Београду, Нишу, Новом Саду и Чачку, нови научни парк градити и у Крагујевцу, а све са циљем пружања могућности младима да пронађу запослење и да своје снове остваре у Србији.

Он је подсетио на то да је почетком ове године почела да се примењује мера за запошљавање свих оних који нису имали посао претходне, 2019. године.

Према његовим речима, за послодавце који запошљавају оне који до сада нису имали посао држава нуди погодности, и то отпис у износу од 100 одсто доприноса за ПИО 2020. године, док ће следеће године отпис бити 95 одсто, а 2022. године 85 одсто.

Мали је рекао да је држава смањила обавезе плаћања пореза на зараде, и то за 70 одсто у првој години, 65 одсто у другој и 60 одсто у трећој години.

Министар је објаснио да је реч о огромном пројекту, који даје могућност послодавцима да остваре уштеде на порезима и доприносима уколико запошљавају оне који нису имали посао током 2019. године, нагласивши да је ово још један програм на којем ће се инсистирати.

У овом тренутку, 14.000 младих се на такав начин запослило у Србији, а та мера је кренула од 1. јануара ове године. Очекујем да ће још више људи искористити ове погодности које држава нуди, истакао је Мали.

Он је подсетио на то да је подстицајна мера за запошљавање повратника из иностранства почела да се примењује 1. марта ове године.

Уколико нисте живели у Србији две године, а тражите посао или сте га нашли, како је објаснио, имате могућност да вам се основица за обрачун пореза и доприноса умањи за 70 одсто у наредних пет година.

Министар је оценио да су нове мере за запошљавање подстицајне, као и да ће, уз економски програм подршке привреди, додатно подстаћи развој економије.

Чадеж је рекао да су привредници одлично прихватили нове мере, посебно програм „Моја прва плата“, а да је посебно похвално то што је препознато да фирмама највише недостаје квалификована радна снага.

Немају све фирме данас могућност да улажу у обуку, јер очекују да ће образовање произвести потребну радну снагу. То није увек случај, а најчешће се јавља проблем јер млади немају праксу и не могу да нађу запослење, јер се тражи искуство. То је овим програмом покривено, закључио је Чадеж.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here