Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Рад од куће током пандемије коронавируса запослени доживљавају као позитиван помак, мање су под стресом и продуктивнији су, показало је истраживање које је немачко друштво за здравствено осигурање ДАК спровело у институцијама IGES и Форса.

Према студији, пре пандемије 21 одсто запослених навело је да су били под стресом због посла, а за време кризе изазване коронавирусом или радећи од куће, међутим, тај проценат пао је на 15 одсто – преноси Танјуг.

Међу онима који редовно раде код куће, 56 одсто оценило је свој рад продуктивнијим него када су ишли на посао, преноси портал indikator.ba.

Међу осталим позитивним ефектима рада од куће, испитаници истичу лакше усклађивање посла и приватног живота (две трећине испитаника) и чињеницу да не морају да губе време у превозу на посао (такође две трећине испитаника).

Чак 76,9 одсто учесника у анкети нагласило је да ће и убудуће радити од куће.

Директор ДАК-а Андреас Сторм истакао је за да рад код куће не само да смањује могућност заразе коронавирусом, већ има и благотворан ефекат на менталну равнотежу.

Уверен је да ове позитивне налазе треба узети у обзир у обликовању могућих промена на овом подручју у будућности.

С друге стране, истакао је и негативне учинке рада од куће, које не би требало занемарити.

То је углавном проблем нејасног разграничења између приватног и професионалног живота, што је посебно карактеристично за младе запослене, старости од 18 до 29 година. Три четвртине испитаника у студији изразили су жаљење што више не виђају сараднике.

Неки чланови немачке социјалдемократске странке (СПД) већ су најавили иницијативу за регулисање рада од куће.

Словеначки министар рада, Јанез Циглер Краљ, такође је обећао правну основу за такав рад.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here