Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас представљању пројекта подршке Краљевине Норвешке Републици Србији „Норвешка за вас – Србија“ у Алексинцу, на коме су учествовали представници 91 локалне самоуправе и којим је обележено вишегодишње успешно партнерство Краљевине Норвешке и Србије и почетак кампање „Будућност Србије“.

„Хоћу да се захвалим Норвешкој, више од 250 милиона евра донација добили смо од њих. Нисмо овде само због новца, већ зато што ће се кроз њихове пројекте научити како се лако и транспарентно може радити у локалним самоуправама“, рекао је председник Вучић и додао да је за нас важно да пројекте спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) јер само тако можемо да знамо коме шта треба.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјернстад је истакао да је пројекат, вредан 4.270.000 евра, усмерен на територије неразвијених региона и да за примарни циљ има могућност запошљавања социјално рањивих група.

„Србија се променила значајно, ствари су се промениле на боље, али има још изазова. Желимо да помогнемо да се смањи стопа незапослености. Имали смо доста успеха у мањим местима, инвестирања на локалном нивоу, али и обнови локалитета за остваривање туристичког потенцијала. Ту смо да вас слушамо, ово је први део овог пројекта. УНОПС и норвешка помоћ су само инструменти који помажу Србији, а ви треба да покажете како паметно да се утроши новац“, рекао је амбасадор Краљевине Норвешке.

Mинистар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић истакао је данас да је за развој локалних самоуправа у Србији веома значајна помоћ Норвешке која је један од донатора на различитим пројектима, а овај је окренут потребама на локалу, као што је повећање запошљавања, социјална кохезија или већа безбедност електронске управе. Он је позвао локалне самоуправе да искористе сваку врсту помоћи која им се пружа, јер ће то допринети бољем животу грађана.

Министар је такође исказао захвалност Норвешкој на подршци у напорима Владе Србије да створи бољу, ефикаснију и модернију управу, која је сервис грађана. Ресорно министарство, како је истакао, посебно је захвално и лично амбасадору и Краљевини Норвешкој на подршци коју обезбеђују у јачању инспекцијског, управног и управно-судског надзора и контроле над инспекцијским надзором.

„Српска стварност“ / председник.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here