1. 01. 2021.

Председник Србије Александар Вучић је вечерас присуствовао проби осветљења Савског трга и споменика.

Председнику су споменик, ново знамење Београда, представили Олег Ласкарев, представник аутора, руског вајара Александра Рукавишњикова, и заменик градоначелника Горан Весић. Они су му представили мозаик, који се налази у унутрашњости шлема, који представља постамент, који је урадио руски уметник Мухин.

Вучић је рекао да Савски трг види као симбол српског напретка и победе.

         “Мислим да ће овај трг изгледати величанствено. Имаће 250 стабала, која су посађена. Срамота ме је рећи како смо називали ово место раније. Тај трг је био симбол пропалог дела града, нешто најружније са мочварним делом позади, а сада ниче на њему Београд на води. Ово је начин да покажемо да Србија национално и у свим областима снажи”, рекао је председник Вучић.

Вучић је указао да је споменик урађен на потпуно другачији начин, да објашњава постојање српског народа, његове корене, како се развијао, како је расла наша држава, духовност.

Навео је да може да се види слика поломљеног византијског шлема, најважнији догађаји.

У овом крају имамо сада спој модерног и традиционалног, каже.

Позвао је грађане да посебно увече дођу на трг и виде споменик Стефану Немањи, са погледом на храм Светог Саве, који се заршава.

Подсетио је да су највећим делом радови на том храму завршени у овој генерацији.

“Ми смо највише урадили у претходних седам година, више него у протеклих седам деценија у вези храма Светог Саве”, додао је.

Истакао је да се иде и на завршетак обнове Хиландара и да верује да ће моћи да се обнови Милутинова црква.

“Треба урадити још фасаде зграда око Савског трга да би додатно засијало ово место, како би Београд као седиште српства могао да се поноси својом историјском прошлошћу, да радо прима сваког госта, али и да зна своје корене, да имамо наш српски престони град”, нагласио је Вучић и с поносом нагласио:

“Ништа лепше нисам видео од овог споменика, поготово сада када је овако осветљен”

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here