Mesto za reklamu
  1. 08. 202.

Председник Србије Александар Вучић је после потписивања Уговора о наставку нове доноице аутопута коме је присуствовао, одговарао и на питања новинара. Између осталог изјавио је да још није донео одлуку да ли ће присуствовали устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу 5. септембра, за које је добио позив.

“Нисам још донео одлуку. Сагледавамо све и, при томе, нећу да се руководим оном што говоре безбедносне службе, нећу излаз за одлуку тражити у томе, већ ће моја одлука бити заснована на политичким аргументима”, рекао је Вучић. Он је додао да ће одлуку саопштити 2. или 3. септембра, свакако не дан уочи самог устоличења.

Он је пожелео много успеха митрополиту Јоаникију, патријарху Порфирију, а нашем народу и верном народу у Црној Гори бољу будућност. Вучић је истакао и да Црна Гора мора да нам буде пријатељска земља.

Вучић је изјавио да нема информацију да СПС жели да има заједничког председничког кандидата са СНС на наредним изборим, да о томе, каже, нису разговарали, али не искључује ту могућност.

Ако се не поништи пресуда Ивану Тодосијевићу јасно је да Бриселски споразум, одлуком Албанаца, више не постоји, поручио је потом председник.

Вучић је, одговарајући на питање да ли ће, уколико се не поништи пресуда Тодосијевићу, Срби изаћи на локалне изборе на КиМ, рекао да се такве одлуке доносе заједнички и да су, у случају непоништења пресуде, односно одлуке Албанаца да Бриселски споразум више не постоји, све одлуке могуће.

“Надам се да ће неко да поступа рационално и разумно, а да ће неко споља такође имати довољно мудрости и снаге да их призове памети да се тако понашају”, закључио је он.

Вучић је рекао, поводом најављеног еколошког протеста испред Председништва, да су протести у Србији дозвољени, али и поручио да о Рио Тинту неће одлучивати протести, већ грађани.

Вучић је на питање шта очекује од Форума на Бледу на којем ће учествовати и с ким ће се састати, одговорио да ће имати важан панел.

“Једини сам политичар из нашег региона који неће да учествује у регионалном већ европском формату”, нагласио је он.

Вучић је најавио да ће састати са председником Савета ЕУ Шарлом Мишелом, као и домаћинима, а верује и изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Додао је да ће се срести са многим европским лидерима, међу којима је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен са којом ће се, каже, додатно договарати око њене посети Србији.

“Важан је сусрет са шефом Савета ЕУ. Верујем да ћемо моћи да разговарамо о томе да смо подигли ниво усаглашавања са ЕУ са 46 на 62 одсто. То ће бити и прилика да видимо како они гледају на будућност српског придруживања ЕУ”, закључио је он.

Вучић је коментарисао и реаговање америчког амбасадора на етикетирање Твитера. Рекао да поштује америчког амбасадора Ентонија Годфрија и да са њим има добар однос, да се у нечему не слажу, а у нечему слажу, и да је то однос према новинарима који се у Србији не смеју нападати.

“Не слажем се како гледа на етикетирање домаћих медија од стране америчке компаније Твитер”, рекао је Вучић коментаришући Годфријеву изјаву о томе и напоменуо да је Годфри за Твитер рекао да је то приватна компанија.

“Па што си се после тога жалио на писање приватног медија и износио оптужбе на рачун целе Србије позивајући се на приватни медиј у овом случају Српски телеграф. Како то Твитер има право јер је приватни медиј а Српски телеграф нема право”, упитао је Вучић.

Он је рекао и да се амбасадору извињава, јер има храбрости да те нелогичности примети, уз све поштовање које, како каже, има према њему, и то што га сматра интелигентним и добрим амбасадором.

Вучић је рекао, одговарајући на питање да ли је тачно да је уз њега остало само пет сарадника, да разуме потребу Ђиласових и Мишковићевих новинара који говоре да је остао сам, али указује да су његови и пориви политичких противника за бављење јавним послом различити.

Када се говори о томе да је потпуно сам, каже да их има неколико десетина и да ће се то измерити на изборима.

Вучић је рекао поводом најновијих напада на чланове његове породице, сина Данила и брата Андреја, па како каже и најмлађег сина Вукана, да тако бруталну кампању никада није видео.

“Наравно да ме то боли и они знају да сам везан за породицу, зато ударају. У кампањи против њих за пет година нема насловних страна као против мене за два дана. Не тражим да мене мазе и пазе, лажите, ја ћу одговорити, али оставите ми децу и породицу на миру”, поручио је данас Вучић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here