Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Председник Србије Александар Вучић, који је допутовао у званичну посету Турској, био је вечерас гост на Телевизији Пинк  и у живо извођеној емисији одговарао на више занимљивих питања која су у жижи интересовања наше јавности. Питања су се односила и на предстојеће изборе у Србији, чему је посвећена и сутрашња сдница Главног одбора Српске напредне странке, која почиње сутра ујутро у 10.00, којој већ је извесно председник странке Александар Вучић неће председавати. Отуда је било занимљиво питање ко ће СНС предводити као председнички кандидат?

Вучић је, за ТВ Пинк, на питање да ли то можда значи да ће се поново кандидовати за председника, уз ироничну констатацију да има већ неколико кандидата од Бошка Вулетића, преко Милоша Јовановића, као и кандидата ТВ Хепи доктора Бранимира Несторовића, истакао да је добро у демократској утакмици да буде што више кандидата.

Указао је да има озбиљних, али и мање озбиљних кандидата и рекао да ће СНС кандидовати онога ко може да победи!

Најавио је да ће на сутрашњој седници Главног одбора СНС бити речи о скупштини странке која ће се одржати између 21. и 24. октобра, када се бирају највиши страначки органи, и када ће се разговарати о припреми за изборе.

На питање да ли предстоје чистке у странци, рекао је да то обично спроводе у Демократској странци.

Због тога, каже, има десет странака које су настале из једне те исте странке.

„Толики је било личног анимозитета и личних амбиција да нису могли једни са другима“, рекао је он.

Рад и резултати су моја истина

На питање шта је његово главно “оружје”, да ли је то истина,Вучић је рекао да су то рад и резултати, јер емоције могу бити позитивне или негативне, али важно је шта остаје иза вас.

“Ако имате велике снове и циљеве… Да се за 30, 50 година неко сети овог периода, као што се ми данас сетимо Стефана Немање, његових синова, унука, па од Карађорђа и Милоша… Можда се неко сети 100 година после. За то живим, а уверен сам да ће се неко сетити. Не постоји већа и лепша ствар за коју можете да живите”, рекао је Вучић.

О сусрету с Ердоганом: Разговараћемо о даљим инвестицијама

Председник Србије је рекао  одговарајући на питање шта грађани могу да очекују од његове посете Турској, одговорио – ништа што би могли да виде прекосутра, али нешто што ће видети за неколико месеци и година.

Са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, каже, разговараће о новим инвеститорима.

Указао је да је јуче у Београду разговарао са 15-ак турских инвеститора.

Пренео је да му је дошао момак из Турске који је оженио Српкињу у Малом Зворнику, где је већ запослио 160 радника, а планира да запосли од 300 до 500 радника.

Он је навео да су такве инвестиције веома важне јер долазе у ванградске средине, пошто Бош и Сименс, додаје, не долази у те мање средине, јер траже високо образовану радну снагу.

Указао је да је и све више турских грађана који долазе у Србију, а који су изванредне занатлије.

„Ти људи долазе све више у Србију, ми имамо све мање занатлија, а то све доприноси расту БДП-а“, објаснио је Вучић.

Истакао је да је Турска највећи регионални играч, која је у сваком погледу десет пута већа од нас.

Пренео је да се са Ердоганом састајао много пута и да се с њим често чуо.

„Он је веома пажљив, позове сваки пут. Знам да је звао када се Вукан родио, када су постојали проблеми са здрављем. Турци воде рачуна о томе“, додао је Вучић.

Шта жели да опозиција промени у изборним условима

На питање шта опозиција заправо хоће када је реч о међустраначком дијалогу и условима за одржавање предстојећих избора, Вучић одговара питањем:”Шта хоће, власт”.

Вучић каже да је задовољан и када су му пред очима сви постигнути резултати.

“А да ли сам задовољан онолико колико желим, па нисам, јер знам да увек може више и боље”, рекао је Вучић,

Ђукановић види будућност Црне Горе у нестанку Срба

Вучић је изјавио да одлично разуме поруке које су упућене из Загреба и да оне само потврђују да Србија нешто одлично ради, када у региону морају толико пажње да јој посвете.

“Да сам неписмен и да не разумем језик, разумео бих те поруке, свако би разумео. Али, садржајем нисам фасциниран. То говори – ми немамо паметнија посла, очигледно да Србија нешто много добро ради, када морамо толико пажње да јој посвећујемо”, рекао је Вучић, коментаришући поруке са заједничке прес конференције председника Хрватске и Црне Горе јуче у Загребу.

Вучић је рекао да он и Мило Ђукановић будућност региона виде другачије.

“Он будућност своје земље види у асимилацији и нестанку српског становништва, ја у поштовању права свих да буду своји на своме. Они би желео своју земљу да гради, тако да не буде Срба, или да бар у почетку немају политичка права. Онда да им узму цркву, па затим право да се називају Срби”, рекао је Вучић.

Како каже ,у Црној Гори су смислили трик за попис, тако што би направили посебан одељак – националност, да би, каже, сви рекли да су Црногорци, док би посебан део била – етничка група.

“Не знам како су правили дистинкцију, зна се ко су припадници националних мањина, а ко етничка група. У Црној Гори би да сведу Србе на етничку групу ”, указао је Вучић.,

Вучић је поручио да нема ништа лично ни против кога у региону, али да има против политике чији је основ нестанак Срба, уз тобоже причу да се суочавају са проблемима са Србијом, као хегемоном.

“Могу поново да поручим – ништа нас туђе не интересује, осим елементарних права на опстанак, живот Срба, што ми обезбеђујемо другима”, рекао је Вучић.

Разговор са Бошњацима од историјског знацчаја

Вучић је изјавио да је договор са Бошњацима од историјског значаја, и да је суштина у лековитом дијалогу са Сарајевом, као и да са Хрватском треба да развијамо рационалне односе засноване на заједничким интересима.

На питање на коју карту игра Бакир Изетбеговић и шта значе његове најновије изјаве да Србија и њен председник Александар Вучић не треба да шаљу вакцине или жито у Босну и Херцеговину, нити да говоре лепе речи, већ да очекује да престане са прогоном браниоца,Вучић је рекао да би Изетбеговић да је имало фер рекао да су вакцине послате јер су потребне људима, а да за жито важи комерцијални однос, али од тога живе и деца и стари.

Вучић је оценио да Изетбеговић није у праву, и да је и о односима поводом ратних злочина и о хапшењима говорио због политичких поена.

Он је апеловао на наше правосудне органе да ступе у контакт са босанскохрцеговачким и да ово не радимо једни другима, већ да видимо које случајеве можемо да преузмемо.

Вучић је оценио и да су пусти снови и да никада не реагује када се помиње специјални статус Санџака и упитао да ли су сигурни да то желе.

Сматра да су Бошњаци у Санџаку, којих је у већини у три општине, данас задовољнији односом државе према њима.

Указује и да Србија не жели да мења границе, али хоће да сарађује и са Сарајевом и са Републиком Српском као делом БиХ.

“Желимо добре и пријатељске односе да Бошњацима али не замерајте што волимо РС, као и што ми не замерамо што волите Тутин, Пазар…. Ја хоћу аутопут до Сарајева да би Бошњаци стигли и до Београда и до Сарајева, да буду једнако близу.То је политика будућности”, поручио је Вучић.

Они који живе у Србији поштоваће Србију, а нека воле Сарајево као и у Бањалуци Београд.

Напомиње и да имамо тешко наслеђе у историји са Сарајевом, али је сустина у дијалогу.

“Морамо разумети бол Бошњака, али они Срба, и претходних и последњих ратова, да се боље разумемо”, истакао је.

Такође, са Хрватском морамо имати боље односе у будућности, не засноване на љубави, већ рационалне и засноване на заједничким интересима.

Каже и да се заборавља сарадња са Северном Македонијом и другим земљама у ширем региону, наводећи колико расте трговинска размена са Мађарском, Бугарском, Турском…

Увек сам спреман за разговор, желимо најбоље односе

Вучић је изјавио да је увек спреман да разговара са свима у региону и Србија жели најбоље односе и са Црном Гором и Хрватском, које је нападају.

Каже да је победнички пут Србије, од кога неће одустати, да Србија може да сустигне и претекне друге земље у апсолутном износу БДП-а и да је по томе већ и престигла Словенију по први пут.

Када је реч о ЦГ каже да смо и раније имали већи БДП и то у односу седма према један, док је тај однос сада 13 према један на страни Србије.

“Желимо да и они расту страховитом брзином и заиста желимо најбоље односе и ја сам увек спреман да разговарам са свима”, поручио је Вучић.

Само је српска застава забрањена…

Председник Србије приметио је да је порука заједничке прес конференције председника Црне Горе и Хрватске, да мрзе Вучића, а да Србија колико год да је мала – никада није мала колико би они волели.

Коментаришући изјаву Зорана Милановића о “млатарању” заставама, Вучић је рекао да када се оде у Бронкс, у Њујорку, има застава од кубанских, колумбијских, венецуеланских, свако из своје земље.

“Закључили смо да је само српска застава злочин и забрањена”!

Председницима Црне Горе и Хрватске, Милу Ђукановићу и Зорану Милановићу поводом увреда на рачун Србије и њега лично, да ће Србија настављати да им пружа поруку, колико год они нападали, али да Србија дозволити да је приморају да одустане од свог победничког пута – рекао је између осталог Александар Вучић, председник Србије у тв обраћању српској јавности из Турске, у коју је допутовао у званичну посету.  .

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here