Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Србије Александар Вучић примио је данас писмо председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга, у којем најављује значајну материјалну и медицинску помоћ. Амбасадор Норвешке Јерн Еуген Јелстад,  председника обавестио о донацији од 5 милиона евра, коју његова земља упућује Србији као хитну помоћ у борби против корона вируса.

Председник Кине у свом писму између осталог указује на велико пријатество две земље и да ће народу Србије пружити материјалну и медицинску помоћ и да ће обезбедити подршку у набавци неопходне робе у Кини.

Ми ћемо послати и тим медицинских стручњака у Србију да бисмо вам пружили помоћ у анализирању ситуације и поделили искуство о контроли и спречавању ширења вируса и лечењу оболелих, како би се подигао ефекат сузбијања епидемије у Србији ради заштите здравља и благостања народа.

Уверен сам да ће, под Вашим снажним руководством, Србија сигурно у  кратком року пребродити тешкоће и победити ову епидемију. Придајем велики значај развоју односа између Кине и Србије. Верујем да ће наше традиционално пријатељство, које се познаје у невољи, бити укорењено у срцима народа у току заједничке борбе против епидемије, а наше свеобухватно стратешко партнерство продубљено и подигнуто на још виши ниво“, наводи се у писму председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Јерн Еуген Јелстад истакао је да је Норвешка искрен пријатељ Србије и жели да помогне српском народу, иако се и сама суочава са највећим изазовом до сада.

Председник  Вучић захвалио је  Норвешкој и норвешком народу на помоћи од пет милиона евра, која ће бити намењена у медицинске сврхе и додао да ће та земља помоћи Србији да набави још респиратора.

„Надамо се да ће нам наши норвешки пријатељи обезбедити неколико десетина респиратора што ће бити огроман допринос за очување живота“, рекао је председник Вучић.

„Нека се после љуте због драстичних мера, али прво нека преживе. Сада морамо да будемо уједињени у борби за живот и зато све то радимо и предузимамо“, подвукао је председник Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here