Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић и заменик министра трговине Народне Републике Кине Ћен Кеминг присуствовали су данас доласку првог теретног воза из Кине у Србију. Теретни воз кинеске компаније “China Railway Express”, са више од 500 тона опреме за изградњу брзе пруге кроз Србију, стигао је на железничку станицу Нови Београд.

Председник Вучић рекао је да ће се крајем 2021. године, уколико посао буде завршен у предвиђеном року, од Београда до Новог Сада возом путовати 30 минута. Он је додао да ће брза пруга до Суботице бити готова до краја 2022. године, те да ће разговарати са премијером Мађарске Виктором Орбаном како би и они убрзали радове са своје стране.

Председник Вучић је истакао да ће се од Београда до Будимпеште стизати за само 2,4 сати, због чега ће до Беча моћи да се стигне за 4,5 сата, што је боље него да се путује авионом због времена које се потроши на аеродромима.

„То ће бити перфектна веза са Европом“, истакао је председник Вучић и приметио да Србија више није успутна станица за кинеске возове, већ одредиште.

“Ово су важни дани за нас, јер готово 40 година скоро нико није користио возове у путничком и карго саобраћају. Мислим да ћемо успети на велика врата да вратимо железнички саобраћај у нашу земљу. Захвалан сам нашим кинеским пријатељима који са великом пажњом раде на овом пројекту, којим показујемо да можемо себе да мењамо. Пренесите искрене поздраве народа Србије председнику НР Kине Си Ђинпингу. Живело челично пријатељство Србије и Kине”, поручио је председник Вучић.

Заменик министра трговине Kине Ћен Kеминг рекао је да Србија и Kина негују челично пријатељство и заједнички подносе све недаће, а данашњи долазак теретног воза “China Railway Express” доказ је дуге историје пријатељства које повезује две земље.

“Наше две земље се ослањају једна на другу, то су челични пријатељи који заједно сносе све недаће. Србија је прва земља у Централној и Источној Европи која је са Кином успоставила свестране стратешке односе партнерства”, рекао је Кеминг.

Он је нагласио да уз договоре и заједничко залагање председника Вучића и председника Сија се унапређује изградња Иницијативе „Појас и пут“ и подстиче дубљи развој сарадње Kине и земаља Централне и Источне Европе.

“Билатерална трговина се убрзано повећава, постигнути су резултати у свим областима, а посебно у области инфраструктуре”, рекао је Кеминг.

Заменик министра трговине НР Кине Кеминг је подсетио да је на Другом самиту на високом нивоу у оквиру Иницијативе „Појас и пут“ председник Си рекао да треба заједнички изградити „Појас и пут“ високог квалитета где ће акценат бити на узајамном повезивању и побољшању инфраструктурних веза.

Он је објаснио да “China Railway Express” повезује све земље дуж Пута и да је истовремено “мост пријатељства” који повезује народ Kине са народима свих земаља које се налазе у оквиру Иницијативе „Појас и пут“.

Заменик министра трговине НР Кине Ћен Кеминг је пожелео успешну изградњу пруге, још бољу сарадњу Kине и Србије у области трговине, а обраћање је завршио поруком: “Нека живи пријатељство Kине и Србије.”

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here