Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном постављању камена темељца за изградњу интермодалног терминала у Батајници и истакао да ће тај пројекат много значити за даљи економски напредак наше земље. Председник Вучић захвалио се Европској унији на бесповратном финансирању изградње интермодалног терминала.

“За Србију ће ово много да значи, та врста ширег логистичког центра, где ће се вршити претовар робе из камиона у возове – нека врста “суве луке” која је предуслов за даљи економски напредак. Један Беч има три интермодална терминала, а Немачка више од стотину. Ово је услов без којег не можемо напред, за повећање обима посла, али и за повећање цена”, рекао је председник Вучић и додао да је читав пројекат важан и због тога што је то део програма за бољу жаштиту животне средине, за зеленију Србију, што је договорено и на самиту у Софији.

Председник Вучић је истакао да ће ту радити и значајан број људи, не само директно запослених, већ и оних који ће бити индиректно везани за овај пројекат.

“Надам се да ћемо имати бар три пута више камиона на путевима, али када терминал буде у функцији, то ће суштински значити шест пута више него данас”, рекао је председник.

Председник Вучић је захвалио представницима ЕУ и државама чланицама пошто су њихови порески обвезници издвојили и поклонили, како је рекао, 13,7 милиона евра за финансирање изградње интермодалног терминала.

“То је огроман новац и бескрајно сам вам захвалан на огромној подршци. Србија ће обезбедити 1,8 милиона евра, што је девет пута мање него што дају Европљани”, нагласио је председник. Он је истакао да ће изградња овог терминала допринети локалном развоју Батајнице и Земуна, као и целог Београда и целе Србије, те додао да то неће бити последњи интермодални терминал који ће се градити у Србији, пошто је изузетно важно да наставимо да развијамо саобраћајну и логистичку инфраструктуру.

Председник Вучић је додао да ће нам и даље бити потребна подршка ЕУ, захваливши Европској инвестиционој банци на подршци за изградњу аутопута Ниш – Мердаре, за прву деоницу од Ниша до Плочника.

“Без њихове подршке не би могли то да направимо”, додао је он и истакао да и тај пројекат показује да можемо да мењамо садашњост заједничким радом.

Председник Вучић је честитао радницима и поручио им да ће једног дана бити поносни на оно што су направили, пошто ће и то допринети економском расту Србије.

“Циљ је да у наредне три године будемо економски најбољи у Европи”, навео је председник Вучић нагласивши да ће због великог заостајања у претходном периоду бити потребно још много да по стандарду живота стигнемо неке развијене европске земље.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да ће интермодални терминал у Батајници, чија изградња почиње данас, допринети бољем повезивању српског тржишта са регионалним и европским, смањити транспортне трошкове и смањити загађење.

Фабрици је истакао да ће тај терминал смањити, пре свега, транспортне трошкове и додао да је удео логистичких трошкова у цени производа у ЕУ на нивоу 10 до 12 одсто, док је у Србији до 20 одсто. То је, каже, последица застареле транспортне логистике у нашој земљи.

“Унапређењем транспортне повезаности ми смањујемо трошкове, повећавамо конкурентност Србије и унапређујемо социјално-економске стандарде”, рекао је Фабрици и навео је да ће нови терминал омогућити осам пута већи претовар у Србији, јер ће, додаје, на његовом простору долазити контејнери са Јадранског мора, Егејског мора…

Фабрици је истакао да је 2015. године ЕУ издвојила милијарду евра бесповратне помоћи за модернизацију транспортне и енергетске инфраструктуре и повезивање Србије и Западног Балкана са ЕУ.

“У 2020. години, Србија је највећи прималац средстава из фондова за повезивање и до сада је добила 200 милиона евра бесповратне помоћи за шест великих инвестиционих пројеката. Интермодални терминал је један од тих шест пројеката”, указао је Фабрици.

Полагању камена темељца присуствовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, као и заменик градоначелника Горан Весић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here