Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са Високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом.

Вучић и Шмит састали су се у вили “Мир”, а очекује се да ће двојица званичника разговарати о ситуацији у БиХ и превазилажењу кризе настале након што је парламент БиХ усвојио Закон о забрани негирања геноцида после чега су представници Републике Српске донели одлуку да не учествују у раду заједничких институција.

Председник Србије је прошле седмице на Бледу, где је одрзан Стратешки форум на којем се срео са Шмитом, најавио да ће се ускоро састати и обавити разговор са новим високим представником у БиХ, са којим институције Републике Српске одбијају да сарађују уз образложење да нема мандат Савета безбедности.

Коментаришући захтев члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића, који је позвао Шмита да смени Милорада Додика због бојкота те институције, Вучић је рекао “неки људи” не могу да разумеју колико је то “неодговорно, опасно и колико је то играње ватром”.

Додао је да је задовољан Шмитовом реакцијом и да је важно што, како је рекао, није послушао “бесмислене захтеве”.

Вучић је раније, након што је парламент БиХ усвојио Закон о забрани негирања геноцида, рекао да ће разговарати са Шмитом и отворено му рећи да је потпуно против примене бонских овлашћења, да је одлука бившег високог представника Валентина Инцка лоша и да би свака врста акције против српког члана Председништва БиХ Милорада Додика и званичника Републике Српске била катастрофална по стање стабилности у регион.

Он је истакао да разуме Додика и Републику Српску, али и Шмита, њихове позиције, те да Србија мора да има своју позицију.

Вучић је рекао да је Шмит изузетно интелигентан човек, за којег се нада да ће имати више такта и да ће желети да чује српску страну, посебно Републику Српску.

Мандат Кристијана Шмита на месту Високог птедставника у БиХ почео је 1.августа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here