Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Републике Србије.

„На данашњи дан, пре 215 година, устаници су кренули у слободу предвођени ВождомКарађорђем. Био је то дуг пут, који је имао за резултат изградњу успешне државе. Резултати су утолико већи ако се зна да смо више пута били саплитани, кочени, уназађивани, уништавани.  На том путу Србија се и данас налази. Пред нама су велики изазови, али и сада су наше вредности слобода, мир, равноправност и љубав према Србији.  Данас нам је потребна Карађорђева храброст и Милошева памет и мудрост, да издржимо притиске споља и одбранимо право на опстанак нашег народа, мудрост и хладна глава да донесемо најбоље одлуке за живот и будућност Србије“, рекао је председник Вучић на свечаној церемонији и истакао да су се вредности устаника нашли и у првом уставу Србије, који је био модеран, изузетан за то време, јер је укинут феудализам, гарантована слобода и, бар  накратко, зауздана апсолутистичка власт.

„Лауреати су својим радом допринели да Србија буде боља и успешнија“, поручио је председник Вучић и посебно захвалио иностраним лауреатима који су ширили углед Србије далеко ван њених граница.

Ко је све одликован? 

Додела одликовања Бојку Борисову

Бугарски премијер Бојко Борисов стекао је Орден Републике Србије на ленти. Борисов је свим грађанима Србије честитао празник, а онда је рекао да награду прима у име свих Бугара који су уложили велике напоре током бугарског председавања ЕУ како би Србија била нераздвојни део Европе и у најскорије време постала чланица ЕУ.

Сретењским орденом првог степена, за нарочите заслуге у области културе и музејске делатности, поводом 175 година рада, одликован је Народни музеј у Београду, а за нарочите заслуге у високошколском образовању и научноистраживачком раду и развоју, одликован је Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.

Основна школа “Краљ Петар Први” у Београду одликована је истим орденом за нарочите заслуге у просветној делатности, а поводом 300 година постојања и рада.

Сретењским орденом другог степена, одликовани су Земунска гимназија, Народно позориште “Тоша Јовановић” из Зрењанина, Позориште “Христо Ботев”из Димитровграда.

Сретењским орденом трећег степена, одликовани су Војнофилмски центар “Застава филм”, Уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички”, Хор и симфонијски оркестар РТС.

Постхумно, Сретењским орденом трећег степена одликован је академик Владета Јеротић, за нарочите заслуге у стручном, научном и књижевном стваралаштву.

Орденом српске заставе другог степена одликован је бивши амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кине.

Истим одредном одликован је и Кристоф Лајтл, председник Еврокоморе и до прошле године дугогодишњи председник Привредне коморе Аустрије, за нарочите заслуге и и подршку у развијахњу сарадње у области привредних делатности између Србије и Аустрије.

Орденом српске заставе другог степена одликовани су и саветник председника Русије Владимира Путима, Јуриј Ушаков, високи руски функционер Александар Бабаков, председник УО Гаспрома Алексеј Милер и директор Фондације Конрад Аденауер у Србији Норберт Бекман-Диркес.

Орденом српске заставе трећег степена одликован је градоначелник општине Крф Консандинос Николузос.

Златном медаљом за изузетне заслуге у јавним делатностима одликован је др Слободан Ристановић.

Златном медаљом за заслуге одликовани су и Гжегож Латушински из Пољске, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, др Драго Његован за заслуге у очувању културног наслеђа и постигнуте резултате у музеолошкој делатности.

Тим одличјима, награђени су и Селимир Радуловић, Радомир Андрић, Милош Јевтић, Милија Радивојевић Баја, профестор др Дарко Танасковић и др Владимир Цизељ.

Златном медаљом за заслуге одликовани су Жоао Барозо Соареш, за изузетне заслуге у јавним и културним делатнсотима и у јачању сарадње Србије и Португалије, проф.др Гидеон Грајф, из Израела за изузетне заслуге и несебичну посвећеност у одбрани истине о страдању јеврејског. српског и других народа током Другог светског рата, Ецуко Цунозаки, Јапан за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности и јачању сарадње Републике Србије и Јапана, проф. др Љиљана Марковић, за изузетне заслуге у просветним и културним делатностима, посебно у области филологије.

Јордан Николић, постхумно, одликован је за изуетне заслуге у области културе и очувању традиционалне музике, Предраг Живковић Тозовац, за изузетне заслуге и постигнуте резултате и културним делатностима, посебно музичкој уметности, проф. др Слободан Унковић за изузетне заслуге у јавним делатностима и постигнуте резултате у области економских наука, Клеменс Захс, из Немачке за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области привредних делатности.

Свечаност у Председништву Србије

Истим одликовањем, награђени су и Марија Живановић Смит, Борислава Перић Ранковић, проф. др Миленко Стојковић, др Милан Миленковић, др Бранко Бојовић, др Владимир Влада Петрић, др Мирослав Перишић, Гордана Даниловић Грковић, Владимир Мастиловић, проф. др Мирко Ковачевић, Михаило Миша Јанкетић, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима, Давор Штефанек, за изузетне заслуге у области спорта, проф Милош Шобајић, за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства, и Александар Јоксимовић, за изузетне заслуге у области уметности.

Сребрном медаљом за заслуге одликован је Институт за политичке студије, Инстуитут за савремену историју “Јован Милић” и Милорад Јурковић.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је генерал Љубиша Диковић.

Оредном Карађорђеве звезде другог степена одликовано је Српско пјевачко друштво “Јединство” за нарочите заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традиције, а поводом 180 година рада.

Савез српског фолклоре Швајцарске за заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традциије одликован је Орденом Карађорђеве звезде трећег степена.

Орденом Белог орла са мачевима другог степена одликован је Војнотехнички институт за нарочите заслуге у изградњи система одбране Републике Србије и допринос у области војне научно-истраживачке делатности, поводом 70 година рада.

Орденом заслуга за одбрану и безбедност другог степена одликована је Прва Управа БИА за узорно и часно извршавање дужности и задатака у области безбедности.

Сребрном медаљом за храброст “Милош Обилић” одликован је Милош Милошевић, припадник МУП-а, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и Немања Радисављевић, припадник МУП-а, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства.

Пипадници Министарства одбране и Војске Србије одликовани су – 37 припаднина сребрном за заслуге, један припадник златном медаљом за ревносну службу, ако и 55 припадника сребрном медаљом за ревносну службу. Припадницима Министарства одбране и Војске Србије, наведена одликована ће бити уручена на Дан Војске Србије 23.априла 2019. године.

Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић захвалила се у име добитника истичући да одличја представљају охрабрење за будућност.

Свечаности су присуствовали министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Владан Вукосављевић, као и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here