Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је дводневну посету Златиборском и Рашком округу обиласком нововарошког села Сеништа, где је са мештанима разговарао о њиховим потребама у погледу инфраструктуре, али и о бројним неискоришћеним потенцијалима овог краја.

Председник Вучић је захвалио домаћинима у селу Сеништа на срдачном дочеку и додао да ће неколико инфраструктурних пројеката у том крају бити брзо завршено, будући да проблеми са путевима, као и у погледу снабдевања струјом и водом, умногоме отежавају свакодневни живот грађана.

„Овде имамо много проблема са далеководима, треба са 100 кW да се повећа на 220“, нагласио је председник и истакао да ће се заложити да се дуготрајни бирократски поступци убрзају, како би мештани што пре добили и пут на неопходним деоницама.

Председник је посебно захвалио мештанима Сеништа што разумеју значај реверзибилне хидроелектране Бистрица, додавши да је у питању пројекат од огромног интереса за нашу земљу, који ће унапредити развој читавог краја.

Председник је нагласио да је ХЕ Бистрица важнији објекат од ТЕ Костолац и додао да већ постоје завршени пројекти за изградњу, као и пројекти финансирања, те да је вредност инвестиције 600-700 милиона евра. Председник Вучић је истакао да за Србију не постоји већи енергетски интерес од те хидроелектране и да Србија до 2028. године мора да има довољно електричне енергије, како за сопствене потребе, тако и за продају.

Председник је поручио да је Србија спремна да учествује и у обнови туризма и да ће се на том пољу радити како би изузетни потенцијали овог краја донели нове инвестиције и радна места.

Председника је у свом домаћинству угостила и петочлана породица Маринковић, која се бави пољопривредом и сточарством, што су им и једини извор прихода.

Домаћин Милош и супруга Драгана рекли су председнику да им је најважније да се обезбеди вода, као и одговарајући путеви.

Након посете породици Маринковић, председник је стигао у Нову Варош како би обишао обновљену школу “Живко Љујић”, чију је реконструкцију финансирала држава.

У обраћању великом броју грађана који су се окупили испред обновљене школе, председник је поручио да се ради пут од Златибора ка Прибојској бањи и да ће данас бити потписан и уговор за ауто-пут. Говорећи о другим улагањима, председник је најавио инвестицију од 5 милиона евра како би сви грађани имали чисту пијаћу воду, што је током дугог низа година представљало велики проблем у нововарошкој општини.

„У канализацију улажемо не мање од 10 милиона евра”, рекао је председник и додао да ће бити решени проблеми снабдевања струјом, као и да је договорен пројекат хидроелектране Бистрица 2.

Председник је подвукао да би се многи проблеми грађана решили довођењем инвеститора, чиме би се повећао и општински буџет, што би додатно утицало на бољи квалитет живота грађана Нове Вароши.

„Приоритетан циљ је да доведемо неког доброг инвеститора, а то ћемо моћи када крене гас који довлачимо из Чајетине и када решимо питање струје“, поручио је председник и додао да ће држава у другој половини 2022. године покушати да доведе улагаче у овај крај.

„Јасно вам је да је велики број људи напустио Нову Варош, јер није било ни посла, ни добрих плата. Тачно је, било би добро да доведемо доброг инвеститора. Морамо много да се боримо. Морамо на више различитих начина да подижемо Нову Варош“, поручио је председник, након чега је кренуо у обилазак обновљене ОШ „Живко Љујић“, на којој, осим текућег одржавања, ништа друго није урађено током низа деценија.

Председник Вучић је истакао да школа у Новој Вароши након реконструкције изгледа сјајно и најавио рад на обнови гимназије, за шта ће бити потребно уложити између два и два и по милиона евра.

У санацију основне школе „Живко Љујић“ уложено је 500 милиона динара, а објекат је сада прилагођен потребама савременог школовања. У оквиру школске зграде урађен је и затворени базен, а сви кабинети опремљени су модерним намештајем и потребним средствима за наставу.

Председник је обишао и нову школску библиотеку са фондом од око 15.000 књига, где му је млади песник Боривоје Илић поклонио једну од својих књига, на чему се председник срдачно захвалио.

„Српска стварност“ / Фото Председништво/Димитрије Голл /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here