Mesto za reklamu

20.10.2021.

Председник Србије Александар Вучић истакао је у интервјуу за сарајевски “Дневни аваз“ да не схвата да неко може бити против пројекта „Отворени Балкан“.

Вучић  каже како се пита зашто би било ко, а посебно од Бошњака, имао било шта против те идеје.

„Ми данас радимо са Албанијом и Северном Македонијом на пројекту да током 2023. године потпуно избришемо границе за људе који прелазе преко тих граница. Имате међународно установљене границе, дакле, међународно признате земље, и БиХ и Србија, итд. Али ви тиме олакшавате и Бошњацима који би из Пазара, Сјенице, Тутина увек дошли у БиХ, или обрнуто“, објаснио је Вучић.

Подсетио је да има велики број Срба који би из Бијељине, Бањалуке да иду за Београд без

То би све, како подвлачи, значило нашим економијама.

Вучић каже да ће Србија са Албанијом и Северном Македонијом имати потпуно отворене границе за камионе који ће имати јединствене радне дозволе, што је важно за тржиште Балкана.

„А што немамо с Босном и Херцеговином? Ја морам да питам, осим чињенице да неко прича глупости како је то, када нас у Србији нападају, великоалбански пројекат, а свуда друго је то великосрпски пројекат. Ја само молим да ви питате, ето, питајте их ви шта им смета у том пројекту и шта је великосрпско у том пројекту“, додао је он.

Вучић је казао да шта год да уради Србија, шта год каже увек ће бити све великосрпско.

„Да ли је то једини аргумент који неко има? Да ли неко 30 година након рата не може да разуме да ми морамо да се економски повезујемо и да ће то наше изједначавање пореза, царина, подстицаја за долазак инвеститора донети много више другим земљама у региону него Србији“, подвукао је он.

О одбијању „Отвореног Балкана“

Рекао је да не види смисао одбијања „Отвореног Балкана“, јер је то пројекат који је прилика да сви могу да зарађују више.

„Све могу да схватим. И борбу за изборе. Борбу за гласове. Све могу да схватим, али ово против “Отвореног Балкана”, ова хајка која се води, то заиста не могу да разумем. Још нисам чуо ни један једини јасан аргумент против тога. Они ће да кажу, ми имамо Берлински процес. И нека кажу. Имамо. Берлински процес је ок. Али ово је више од Берлинског процеса“, указао је Вучић.

Он је истакао да овај пројекат отвара још ближу сарадњу и шире могућности и веће поверење.

„И ово ми сами правимо. И сами одлучујемо“, подсетио је он.

Казао је да је за све у региону страшно важно да чувамо мир и да гледамо како да економски сарађујемо.

Вучић је, на питање да ли је забринут за стање у Босни и Херцеговини рекао да је о томе говорио посебно када је боравио у Словенији, не толико на самом Самиту о Западном Балкану, већ на партијском скупу Европске народне партије (ЕПП).

„Када сам слушао разлике и иступе појединаца, пошто сам био један од ретких који су слушали све говорнике из БиХ и свих делова нашег региона баш сам био забринут, јер сам видео потпуно различита виђења, другачији садржај суштинских ствари о којима су људи који су долазили из БиХ говорили“, објаснио је он.

Вучић је казао да не постоји ствар коју би могао да уради, или било ко други, а да неко каже, извините, то је добро, вредно, зарад бољих односа.

„То све говори о томе колико смо далеко отишли у свему томе“, констатовао је он.

О ситуацији у Босни и Херцеговини

Што се тиче ситуације унутар БиХ, Вучић каже да Србија, у складу с Дејтонским споразумом, има специјалне везе с Републиком Српском.

“Поштујем руководство РС, не бих да говорим ништа против њих, али не говорим, као што сте приметили, ни ништа против бошњачког и хрватског руководства. То је мој принцип. Ако нешто они желе да кажу против мене, то је уреду, али ја не желим ништа да говорим против њих“, рекао је он.

Вучић каже да Србија током следеће године завршава ауто-пут до Пожеге.

„Одатле можемо да радимо од Котромана до Вишеграда ауто-пут. Одатле је само 100 километара, 97-98 километара, зависи који правац узмете до Сарајева. Ми тиме постижемо две велике ствари. Приближићемо тиме Сарајево и Београд да ће бити на мање од три сата, и то нормалне вожње. Али не само Сарајево и Београд, јер има много Сарајлија који воле Београд и много Београђана који воле Сарајево“, казао је он.

Вучић је истакао и да ће се тим путем приближити и Нови Пазар и Сарајево, и да ће тиме наши Бошњаци, Бошњаци из Србије да се осећају једнако близу и Београду и Сарајеву и никаквих проблема неће бити.

„Видећете да њихова држава Србија брине о њима. Ми немамо проблем с тим. Желимо само да будемо спојени и да спојимо наше економије. Ако почнемо да радимо, ако се окренемо економији, онда ће многе друге приче постати мање важне“, уверен је он, пренео је Танјуг.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here