Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Еврокоморе (Eurochambres) као  највећа европска  пословна мрежа, која повезује 44 коморска система са 1700 локалних и регионалних комора, и  бизнис заједница са око 20 милиона компанија чланица, коју представља ова асоцијација, јасно и недвосмислено  подржава европске интеграције и чланство Србије и региона у ЕУ, изјавио је у Бриселу Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) и председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке (КИФ ЗБ 6).

Нема у Бриселу, истакао је  Чадеж, пословне организације која је толико ангажована око проширења ЕУ, као што су Еврокоморе. Асоцијација европских комора је, подсећа, у мају  прошле године усвојила заједничку позицију са Коморским инвестиционим форумом којим је једногласно подржано проширење ЕУ на Западни Балкан са перспективом чланства 2025. Тај став је потврђен и на Европском парламенту предузећа где је већина од више од 700 привредника гласала за подршку проширењу.

Чадеж, који  борави у  дводневној посети Бриселу, учествовао је на заседању Председништва Еврокомора, разговарао са кандидатима на изборима за нови ЕУ парламент и имао више састанака са представницима  европских институција.

У разговорима са кандидатима за посланике новог сазива парламента  Европске  уније, Чадеж је нагласио да је за регион посебно важно да  будући европски парламент унесе нову динамику за брже прикључење Србије и Западног Балкана.

„За  овај регион је то утолико значајније, имајући у виду све интензивније економске окршаје између ЕУ, САД и Кине и реалност да наше мале  економије тешко могу саме, изван ЕУ, да одговоре на изазове и економски опстану у судару  интереса великих“, упозорио је Чадеж.

Током посете Бриселу, а у склопу припреме за наредни  Самит о Западном Балкану, Чадеж се састао и са  представницима  Генералног директората за суседску политику  и преговоре о проширењу. Током разговора  предложени су нови инструменти за укључивање пословне заједнице региона као активног партнера у процесу прикључења, што ће бити једна од кључних тема дијалога представника западнобалканског  бизниса са европским институцијама на заседању у Познању.

„Српска стварност“ / ПКС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here