Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

И у најтежим временима имали смо добре резултате којима се поносимо, а знајући да су деца наша будућности, определили смо се да подстичемо демографски развој и наравно да даље јачамо привреду и одбрану, без жеље да било кога нападамо – указује председник Републике Србије Александар Вучић. Указује да ова држава жели да помогне младима да остану у својој земљи. У ситуацији и када свет итекако осећа енергетску кризу учинићемо све да се она не осети код нас. Осврнуо се и на многе друге животне теме. 

Помоћ младима од 16 до 30 година

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је држава припремила нову меру за помоћ грађанима и то младима од 16 до 30 година, који ће већ 1. фебруара добити по 100 евра.

Вучић је објаснио да ће тај новац добити сви који имају напуњених 16 година па све до непуних 30 година.

“То су веома добре вести, то ћемо брзо реализовати и то је наша подршка младим људима”, истакао је Вучић.

Он је рекао да ће млади моћи да се пријаве за ту помоћ од 15. до 30. јануара и да добију новац већ 1. фебруара.

Вучић је додао ће здравствени радници добити једнократну помоћ 15. јануара од 10.000 динара, затим млади од 16 до 30 година 1. фебруара 100 евра у динарској противвредности и да ће 10. фебруара сви пензионери добити помоћ од по 20.000 динара

То је велика помоћ за укупно око 2,9 милиона људи, нагласио је Вучић.

Истакао је да то можемо да урадимо захваљујући добром стању јавних финансија.

“Последица короне и бољег стандарда – мање рођене деце”

Вучић је своју годишњу конференцију за штампу почео је темом, која, како је рекао јесте најважнија за нашу земљу, а то је будућност, односно деца и млади.

“Дуго сам размишљао како да започнем ово обраћање које треба да сублимира све оно што смо урадили у 2021.години, да пружи хоризонте развоја за 2022 и предстојеће године. Размишљао сам да ли да почнемо са коначном проценом БДП-а, о платама, пензијама, инфраструктурним пројектима. Одлучио сам се за неки другачији приступ – да почнемо да говоримо о томе што је најважније у нашој земљи. То је наша будућност – деца и млади”, рекао је он на почетку обраћања.

Истакао је да неће почети са анализама, критикама, похвалама или било чим другим, већ шта ће се учинити од 1.јануара за децу и младе и наталитет.

Указао је да је у Србији корона установљена марта 2020.године, и да је много дивних људи изгубљено, те да више нема никог у Србији ко не зна неког који је директно или индиректно умро од короне.

Вучић је рекао да су сви, бринући се о животима оних који имају одређене болести, пре свега наших старијих, очева, мајки, дека и бака, заборавили на младе људе, основце, средњошколце, студенте, младе који су завршили школовање, или им се није посветила довољна пажња.

Истакао је да се налазимо у ери где имамо много више мртвих индиректно од короне, јер се добар део људи не јавља лекару јер мисли да ће превазићи ту болест.

“Има део људи који је умирао од кардиоваскуларних болести и излива крви у мозак, значајно већи број што је управо због короне”, додао је он.

Вучић је рекао да је мање деце рођено него претходних година, као последица короне, али и повећања животног стандарда.

Без деце нема будућности, стотине милиона у политику наталитета

Без деце немамо будућност, поручио је вечерас председник Вучић и истакао да држава у наредним годинама улаже стотине милиона евра у пронаталитетну политику, која треба да пружи бољи животни стандард породицама.

У том смислу, подсетио је да ће од 1. јануара, мајке за прворођено дете само од државе, не рачунајући подршку локалних самоуправа, добијати 300.000 динара, једнократно, уместо досадашњих 100.000 динара.

Уз то, добијаће једнократно давање од 100.000 динара за друго дете, као и по први пут 100.000 једнократно за треће дете.

“За друго дете, једнократно 100.000 динара, плус оно што већ важи, две године по 10.000 динара месечно, а за треће дете 100.000 динара једнократно, плус 10 година по 100 евра месечно. За четврто дете 10 година по 150 евра месечно, као и до сада”, појаснио је Вучић.

Та комбинација старих и нових мера посебно ће у сиромашнијим слојевима друштва, где је иначе виша стопа наталитета, значајно да утиче и помогне развоју свести да без деце немамо будућност, поручио је председник Србије.

Вучић је указао да је важна мера – право на новчана средства за изградњу или учешће у куповини породичне-стамбене зграде или стана.

“Не можете у Бабушници да купујете стан, можете кућу. Држава ће бити спремна, а биће донета уредба владе 5. јанаура, да помогне са 10 до 50 одсто за куповину стамбене јединице. Ако кућа у Бабушници кошта 40.000 евра, поклон од државе биће 15.000 или 20.000 евра, да можете да је купите”, рекао је Вучић.

Додао је да се са овим мерама иде пре свега према мајкама, јер су оне одговорније, и оне које ће на најбољи начин да штите интерес детета и желети му најбољи смештај. У случају смрти мајке, то право моћи ће да се пренесе на оца.

“То је огроман новац. Ако очекујемо следеће године око 65.000 новорођене деце у Србији, само са једнократним давањима… то су стотине милиона евра уложене у пронаталитетну политику која треба да пружи бољи животни стандард породицама и буде гаранција мајкама, да смо као држава спремни да разумемо улогу мајке, жене у друштву и да на најбољи начин помогнемо”, поручио је Вучић.

У складу са тим, додао је да ће бити припремљене додатне измене кривичног и других закона, којима ће се још снажније увести превентивне мере у борби против насиља над женама.

Такође, радиће се са невладиним сектором како да се друштво избори са вршњачким насиљем, које је каже, иако га је било и раније, данас јасније, захваљујући пре свега мобилним телефонима, и друштвеним мрежама, које млади сами снимају и још се поносе тиме.

“Морамо заједно да се изборимо са тим”, поручио је Вучић.

Србија је напредовала, ове године БДП 53 милијарде евра

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се очекује да ове године Србија забележи БДП од 53 милијарде евра.

Вучић је на годишњој конференцији за медије истакао да је пре само седам година БДП наше земље износио 33 милијарде евра.

“Укупна вредност свега што смо створили пре седам година је била 33 милијарде евра, а данас идемо на 53 милијарде. Ово говорим само да видите колико је Србија напредовала”, навео је председник.

Како каже, следеће године очекује се да Србија заврши са 58 милијарди евра БДП-а.

“То је брз и озбиљан напредак”, оценио је Вучић.

Према његовим речима, 2012. године маса нето плата је износила 8,188 милијарди евра, а у 2021. нето маса плата износи 14,877 милијарди евра.

Вучић примећује да је то готово двоструко више и каже да у бруто износу то износи 11,365 милијарди према 20,227 милијарди евра.

“Србија је напредовала, променила се. Ми неретко то не желимо да видимо и признамо јер је увек лакше наћи начин да нечим будемо незадовољни, да кукамо и да проналазимо и себи и другима мане”, поручио је Вучић.

Коначна флеш процена-у 2021 раст БДП 7,5 одсто

Он је изјавио  да ће Србија, према коначној флеш процени, имати раст БДП у 2021. години 7,5 одсто.

Председник је истакао да ће наша земља по стопи раста БДП-а прошле и ове године, после Ирске, бити прва земља у Европи.

Казао је да флеш процена за 2021. може да се разликује плус-минус 0,1 одсто.

Вучић је рекао да ову годину завршавамо са јавним дугом опште државе од 56,9 одсто БДП-а и 57,5 одсто БДП-а консолидавне државе (са локалним самоуправама)

То је стопа јавног дуга испод нивоа који смо очекивали, рекао је Вучић и нагласио да је то постигнуто захваљујући озбиљној и домаћинској политици.

Веће стопе раста коштала нас је пољопривреда

Веће стопе реалног раста, који ће ове године износити 7,5 одсто, коштала нас је пољопривреда која је забележила минус 4,4 одсто, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на годишњој конференцији за медије.

Вучић је појаснио да је таква стопа због суше и веома озбиљних проблема у пољоприреди и наводи да су 2018, 2019. и 2020. година, после лоше и тешке 2017, биле готово перфектне што се рода тиче.

“Ове године је суша узела свој данак и то нас је коштало у укупним бројевима”, казао је Вучић и навео да је у индустрији плус снабдевање водом забележен раст плус 6,5, у грађевинарству плус 16,5, услуге плус 8,3, нето порези плус 7,9, а укупна стопа раста износи 7,5.

Вучић истиче да то значи да је дефакто после Ирске, коју не може да рачуна због, како каже, чудних бројева везаних за мултинационалне компаније, у претходне две године Србија земља са највећом стопом раста у целој Европи.

“То никада није био случај у историји наше земље и не постоји начин да нас ико стигне. Литванија има нижу стопу од очекиване у овој години, а то причам, јер ће неко рећи да има плус 10 одсто, али су имали минус 10 или 12 у прошлој години, то значи да су и даље у минусу, а ми смо у плусу 6,7 у две године у корона периоду”, казао је.

Председник додаје да такав плус нико неће имати и наглашава да је то велики успех грађана Србије, којима је и честитао на томе.

Како каже, овим су грађани показали да може да се побеђује у свему, не само у спорту који је увек окупљао све нас.

“Данас смо успели сви заједно уједињени у претходне две године да имамо највећу стопу раста”, поручио је он.

Златне резерве Србије на историјском максимуму

Ове године смо имали већи повратак људи из иностранства у земљу за 90.300 повратника више него у октобру прошле године, рекао је председник Вучић на годишњој конференцији за новинаре.

“То су подаци УНДП-а и то је фантастичан резултат. То значи да ћемо имати све више људи који ће да се враћају и морамо посебну пажњу да посветимо пажњу повратку људи”, рекао је Вучић.

Додао је да се углавном враћају високообразовани, али да мора да се више посвети и уложи много у повратак водоинсталатера, возача, зидара и свих других занатлија, зато што ће те професије недостајати Србији у наредном периоду.

Моја жеља је да репрезентација уђе у полуфинале СП
Председник Александар Вучић изјавио је да је његова жеља у наредној 2022. да фудбалска репрезентација Србије уђе у полуфинале Светског првенства.

Ако, казао је, можемо по финансијама да будемо најбољи у Европи, уверен је да када смо “заједно можемо све и више од тога”.

“Ова жеља нема везе са мојим послом и политиком, али имам потребу да је јавно изнесем и надам се да ми нико то неће замерити, посебно Стојковић и фудбалери, јер сам им овим ставио на терет велико бреме”, рекао је председник у годишњем обраћању нацији.

Поновио је да је само важно да будемо заједно и истакао да тада “нема граница за наше снове”.

Подсетио је да откад је на овој функцији није ишао на спортске манифестације, а неки ће, казао је, рећи да није то радио да му не би “викали онај чувени слоган од две рече”,

Али, истиче, имао је довољно храбрости да испрати репрезентацију на утакмицу са Португалом, јер је имао осећај да ће и после првог примљеног гола то бити “величанствена победа”.

Желео би, истиче, да види репрезентацију међу четири најбоље фудбалске екипе света.

“У те намене и у те сврхе мораћемо да потрошимо много новца”, рекао је председник Србије.

Рекао је да је ове године отворено 18 нових фабрика у које је инвестирано 768 милиона евра, а отворено је 11.680 радних места.

“У последњих шест месеци било је шест положених камена темељаца, планиране вредности 221 милион евра и за нових 1.540 радних места. Највећи раст индустрије забележили смо у рударству, захваљујући пре свега Зиђину и новом руднику Чукару Пеки”, рекао је Вучић.

Оценио је да је веома важно што је приватизована Петрохемија после много година мучења чиме је обезбеђена сигурност запосленима и нагласио да није било могуће пронаћи другог заинтересованог осим Гаспрома.

Прилив по основу директних страних инвестиција до 20. децембра био је 3,611 милијарди евра што значи да ћемо бити на нивоу рекордне 2019. године и да је то 60 одсто страних инвестиција на западном Балкану.

Девизне резерве крајем новембра су биле 16,5 милијарди евра бруто или 13,9 милијарде нето и у првих 11 месеци су повећане за готово три милијарде евра, углавном куповином девиза на тржишту.

Злата у девизним резервама има 37,3 тоне, током 2019. и 2020. у иностранству је купљено 12 тона и свих 13 тона злата пребачено је у земљу.

Купује се редовно и на домаћем тржишту од Зиђина укупно 3,5 тоне злата, рекао је Вучић.

Истакао је да је ревизпорска кућа Стандард и Пуир поправиле изгледе Србије за достизање инвестиционог рејтинга који имају најбоље земље ЕУ.

Минимална цена рада од 1. јануара 2022. износиће 35.000 динара што је повећање од 9,4 одсто а плате су повећане између седам и осам одсто, пензије 5,5 одсто због чега ће најстарији грађани добити подршку државе од 20.000 динара, рекао је Вучић.

До 2025 14 милијарди евра улагања у капиталне инвестиције

Он је рекао представљајући програм развоја Србије до 2025. и до 2030. године да су му најважнији очување мира и стабилности и просперитет грађана.

Србија до 2025. треба да дође до просечне плате од 900 евра, рекао је Вучић наводећи да ће плате и пензије да се увећају постепено и без ризика по макроекономскуу стабилност.

Најавио је да ће улагања у капиталне инвестиције до 2025 године износити 14 милијарди евра, од чега 9 милијарди за саобраћајну инфраструктуру, милијарда за водовод и канализацију, а 700 милиона евра за младе, 600 милиона евра за здравство, 600 милиона евра за образовање и дигитализацију, а 500 за инфраструктру у култури и туризму, 500 за енергетику, вероватно и милијарду, 500 милиона евра за развој спортске инфраструктуре, а 300 за инфраструктуру у пољопривреди.

До 2030. биће много више инфраструктурних радова, укупно 37 до 38 милијарди евра улагања, рачунајући са ових 14 милијарди.

“До 2030. Србија мора да буде препозната као важна тачка на светској мапи развијених технологија. Нама је циљ да наставимо улагања у вештачку интелигенцију, у енергетику и информационо комуникациони сектор”, поручио је Вучић.

Морамо да будемо једна од најмодернијих држава и да са уделом таквих послова и улагањима у истраживање и развој 2030. буде два посто од БДП-а.

Тек тада можемо да кажемо да Србија има сигурну будућност и да прати трендове најбогатијих земаља и да може да се пореди са њима.

Очекује се извоз ИКТ сектора до 2030 године од 10 милијарид евра, а пре само четири године удео ИКТ у БДП био је пет одсто.

Данас је пољопривреда на 6 одсто БДП, а ИКТ на 10 одсто, рекао је он.

Очекује се економија оствари годишњи приход већи од милијарду евра, а да старт ап компаније са вештачком интелигенцијом достигну вредност од неколико милиона евра.

Навео је да ће бити отворено и шест или седам научно технолошких паркова, те да ће се много улагати и у храну, стратеске и робне резерве.

Истакао је и да ће уследити напредак иницијативе Отворени Балкан која је велики мировни и велики економски пројекат.

Поручио је и да грађани не треба да брину о изградњи мини хидроелктрана на Студеници и да ће остати само једна од њих, чији је власник манастир Студеница, али да ће се улагати у Бистрицу и Ђердап и друге обновљиве изворе, укључујући и расправу о модуларним нуклеарним електранама.

Референдум значи да имамо независно правосуђе

Председник Александар Вучић позвао је поново вечерас грађане да изађу на референдум 16. јануара и изјасне се о променама које се тичу само правосуђа да бисмо, како је рекао, могли да наставимо европски пут земље и да имамо независно правосуђе и тужилаштво.

У годишњем обраћању нацији, Вучић је указао да је Србија у правосудном систему до сада имала много проблема који су се, каже, видели готово на сваком кораку, при чему људи мисле да је за то крива држава.

“Гласањем на референдуму изместићемо правосуђе из свих државних органа и да људи који имају поверење одлучују у нашем правосуђу, независно од тога ко је на власти и да се поносимо независним правосуђем”, рекао је Вучић.

Приметио је да ће неко рећи да се ова тема, како је навео, “не маже на хлеб”.

“Не маже се на хлеб, али значи већи степен демократије и на крају крајева значи и да се сипа гориво у тракторе, па и да се маже на хлеб, јер имаћемо владавину права што је важно за инвеститоре и њихов останак у нашој земљи, знаће да имамо поштовање права и закона”, рекао је председник.

Нема заштићених у истрази у вези групе Беливука

Који лекар тражи новац трудницама, ухапсићемо га
Председник Александар Вучић позвао је данас све, пре свега родитеље, да пријаве уколико им је за порођај или вођење трудноће, неко од лекара тражио новац, односно мито, како би државни органи реаговали и ухапсили те лекаре.

На питање шта ће се, осим подстицајних мера, урадити на решењу проблема родитеља – “акушерског насиља”, које значи да родитељи током трудноће, или за порођај, морају да плаћају мито лекарима, Вучић је рекао да се лично није суочио са тим, да је за рођење сваког детета почастио бабице и докторе пићем, али да, уколико се то заиста дешава – такви лекари треба да буду ухапшени.

“Ако се то тражи, дајте да ухапсимо те људе.. Само немојте то – чуо сам да се тражи… Дајте пример, да одмах ухапсимо тог лекара, било кога ко је тражио стотине евра за рађење деце. Такве ствари не смеју да се дешавају”, рекао је Вучић.

Додао је да мито кривично дело и питање кривичног закона, те да се за такве ствари иде у затвор.

“Пријавите то кривично дело и тиме ћете да помогнете свима осталима”, рекао је Вучић, али и поновио да, ако се изузме рођење његовог најмлађег сина, јер је он (Вучић) тада већ био високи функционер,па је логично да му нико ништа није тражио, то није био ни случај када су му се рађала старија деца.

“Молим све да не причају, него да пријаве и видећете хитру реакцију надлежних органа”, рекао је Вучић.

Председник је изјавио данас да се наставља истрага о сарадницима и заштитницима у државним институција Вељка Беливука и истиче да по том питању нема заштићених.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара на годишњој конференцији о томе да ли је након подизања две оптужнице против некада високих функционера МУП-а због трговине утицајем крај истраге о сарадницима и заштитницима Беливука у државним институцијама.

“Мислим да настављају да раде”, казао је Вучић и додао да је један против кога је подигнута оптужница највиши функционер ефективног МУП-а, док за друго лице не зна ко је.

Истакао је даће за све за које постоје докази о извршењу било каквог кривичног дела и Тужилаштво и полиција у складу са својим надлежностима предузимати мере.

“По том питању једноставно нема заштићених”, истакао је председник.

Подсетио је да су власт оптуживали и да су кућу у Ритопеку, која се везује за случај криминалне групе Вељка Беливука, купили за себе.

“Али, добро. Тако то иде када мислите да је политика свемогућа”, казао је Вучић.

Даћемо све од себе да Србија не осети кризу

Даћемо све од себе да нико у Србији не осети енергетску кризу, као што је то до сада био случај, нагласио је вечерас председник Александар Вучић.

Вучић је, на годишњој конференцији за штампу, одговарајући на питање колико Србија, као земља у успону има разлога за стрепњу с обзиром да ће следећа година бити изазовна због енергетске кризе, казао да нико у Србији кризу није осетио.

“Неки су научили да им звучи понекад саркастично и смешно када се каже да је Србија земља у успону. Када сте први у Европи по стопи раста онда то ипак значи нешто, то говори о земљи, њеним грађанима, по мало и о онима који су водили земљу. Свакако да за нас није лака ситуација. Ми смо били на опрезу. Себе смо критиковали, а људи нису осетили никакву кризу, нити ће је осетити, сем 1,6 одсто домаћинстава којима је струја била искључена 24 сата“, истакао је он.

Вучић је казао да ће власт дати све од себе да нико у Србији не осети кризу.

Рекао је да брине за период друге половине јануара, прве половине фебруара, и то не што нисмо спремни.

“Нама су сви блокови укључени, сви функционишу. Када год имамо проблем са млином у једном блоку, пожаром у машини…одмах се то посматра катаклизмично, али се тај проблем превазиђе брзо а да ништа не осетите“, указао је он.

Вучић се захвалио рударима и људима који раде у термоенергетским постројењима, који у тешким условима испоручују угаљ, лигнит и струју.

“Што се гаса тиче не могу да одговарам на сваку неистину. Од јануара нама по истим условима наставља да стиже гас по цени од 270 долара, уз додатне количине гаса које узимамо, које су нам потребне због напретка Србије и њене индустрије. Верујем да ћемо обезбедити веће количине од предвиђених за јануар и фебруара, повољнију цену чак и за додатни део, који није био договорен и планиран”, поручио је он.

Решићемо питање додатне количине гаса, није то лако планирати

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће питање увоза додатних количина гаса бити убрзо решена, те да то очекује након разговора са руским председником Владимиром Путином, али је истакао и да није лако планирати додатне количине гаса, јер морамо да платимо и непреузете количине гаса, које су договорене.

На питање колико се издваја за додатне количине гаса на дневном нивоу, Вучић је рекао да то зависи од дана до дана, јер се некада увози два милиона кубних метара, а некада 5 милиона.

“Нисам сигуран да је било паметно планирање у 2020. и 2021. години, могли смо да се изборимо за веће предвиђене количине. Али, проблем у предвиђању додатних количина је што бисмо морали да платимо непреузете веће количине. Ми немамо довољно складишта за то, и морали бисмо да платимо. Није то увек лако проценити, али очигледно да је процена од пре годину и по била погрешна”, рекао је Вучић.

Он је изразио уверење да ће тај проблем бити и додатно решен од 1. јануара, наводећи да то очекује и из његовог разговора са Путином и директором Гаспрома Алексејем Милером.

“Верујем да ћемо још повољније то решити. За нас је важније како ћемо да решимо дугорочни уговор за снабдевање гасом, да видимо за ширење гасне мреже у региону”, рекао је Вучић и навео да очекује сутра први споразум око гаса и спровођења гаса ка Републици Српској и Бањалуци.

На питања колико се троши дневно на додатне количине гаса, Вучић је поновио да то зависи од тржишта, али да то сада “узимамо” на западу, а не од Руса.

Зато је, каже, од Руса и тражио додатне количине гаса, и замолио Путина за,како је рекао, гипкост и флексибилност.

Истакао је да је важно и питање складишта у Банатском двору, у којем се сада налажи 18 милиона кубних метара гаса, што је, каже, “готово ништа”.

То је, додао је Вучић, у нашем делу Банатског двора, док у руском има више, те да верује да ће нам из тог дела руска страна и испоручити по повољним ценама и додатне количине.

“Основне количине плаћамо 270 долара за 1.000 метара кубних гаса, то смо могли да урадимо, сад се боримо даље”, рекао је Вучић.

Увећати количине гаса које могу да буду у складишту

Вучић је изјавио је вечерас да ће кренути разговори са руском страном о складиштењу гаса у Српском Итебеју који, како каже, наша држава жели да отвори за себе.

Вучић је то казао одговарајући на питање новинара на годишњој конференцији о томе да је складиште гаса у Банатском двору већ 13 година већински руско и шта се дешава са пројектом складишта гаса Српски Итебеј.

Председник истиче да део одговорности за лењост у постављању везано за ово питање лежи на онима који су на власти у Србији и то не само 13 година, већ и раније јер, како констатује : “каква сте земља и како можете да се развијате, а да немате гас”.

Наводи да се тренутно воде преговори са руском страном да се резерве гаса у Банатском двору подигну на милијарду кубних метара, а да би, како каже, требало за нас да отворе складиште у Српском Итебеју, месту у близини Банатског двора.

Појашњава да се не може направите складиште гаса где неко хоће, већ тамо где је постоји црпљена нафте и гаса.

“Када дођете до краја, до извлачења гаса, онда је то тле погодно за складиште гаса. Мислимо да је сада тај тренутак и кренуће наши разговори по том питању. За нас је приоритет да увећамо количине које могу да буду у складишту”, казао је Вучић.

Додаје да је пре два месеца било око 240 милиона кубних метара гаса у нашем делу.

“Руси упумпавају гас, мислим да имају данас око 200 милиона кубних метара у свом делу Банатског двора и мислим да ће нам те додатне количине од 1. јануара долазити управо одатле и такав је био и смисао мог разговара са руским председником Владимиром Путином јер је то за нас и најјефтиније и најједноставније за преузимање и да одмах буде у систему и да мање пара потрошимо”, испричао је председник.

О нуклеаркама ћемо расправљати у наредним годинама

Све земље које данас имају струју имају нуклеарке, то су Мађарска, Бугарска и Словенија, али нама о томе предстоји дуга расправа у годинама пред нама, рекао је председник Србије Александар Вучић на годишњој конференцији за новинаре одговарајући на питање новинара.

“Не могу људи да се довека понашају ирационално. Кад кажу да угасимо термоелектране, нема проблема, али апсолутно нигде у Србији неће бити струје. Хоћу да питам све те стручњаке и геније како ћемо да подгрејемо деци млеко, као ћемо да се грејемо, шта ћемо са индустријом и да ли треба да вратимо у средњи век”, упитао је Вучић.

Нагласио је како је најлакше критиковати, али да су критике понекад толико бесмислене да је тешко одговорити на њих.

“Онда ће се људи грејати на дрва, па нећете имати чист ваздух, ал нема проблема јер неће бити термоелектрана, али ни струје. Кажите л да ће 6.000 људи у Колубари добити отказ, да ће сви у Костолцу, Бору, Мајданпеку, Ресавици да добију отказ”, рекао је Вучић.

Оценио је да то противници термоелектрана говоре зато што нису видели како се диже народ који мисли другачије од њих и то захваљујући људима о српској политици и држави који воде рачуна о свему.

Позвао их је да се умире по питању термоелектрана у тренутку енергетске кризе.

“Србија наоружавањем одвраћа оне који би да је нападну”

Ми нисмо претња никоме, али јачањем наше војске ограничавамо претње других према нама и зато ме је изненадила изјава амбасадора САД-а Ентонија Годфрија у којој поставља питање због чега се Србија наоружава, рекао је вечерас председник Србије  Вучић.

“Увек сам га сматрао коректним човеком и пријатељем наше земље и зато ме је та изјава изненадила”, истакао је Вучић.

Подсетио је да су све суседан земље, сем БиХ, све земље у ширем окружењу су чланице НАТО и да се све наоружавају.

“Мађарска и Бугарска, земље са којима имамо веома пријатељске односе се наоружавају веома значајним капацитетима, али ми је интересантно како амерички амбасадор у Хрватској није питао како ће Србија да регује када Америка поклони 16 кајова хеликоптера Хрватској и хелфајер ракете којима могу да и преко границе непогрешиво туку нечије циљеве”, рекао је Вучић.

Питао је како се то нису упитали Немци када су продавали панцер хаубице, које су страховито моћно оружје, Хрватима, а нама нису хтели да продају ни Хеклер и Кох пушке.

Нагласио је да Војска Србије више не уништава оружје као двехиљадите године, него напредује и расте и додао да сада имамо велики број комада оружја.

Вучић је подсетио да једино Србија није чланица НАТО и иронично додао како се неки можда спремају да нападну Аустрију која такође није чланица НАТО.

Навео је да Србија јачањем своје војске није прекршила ни један регионални споразум о наоружавању, јер највећим делом купује одбрамбено оружје, како нам се не би поново десило да нам пилоти гину у неспремним авионима.

“Зато сада имамо авионе ловце 4+ генерације. При крају смо да донесемо коначну одлуку о набавци додатне ловачке и ловачко-бомбардерске авијације, као и о додатним ПВО системима, јер тиме одвраћамо свакога ко би помислио да угрози нашу земљу”, истакао је Вучић.

Он је додао да није у реду да о наоружавању Србије прича амбасадор земље која троши 770 милијарди долара на војску, што је 650 пута више него Србија.

Не разумем зашто воле да изазивају тензије

Александар Вучић најавио је вечерас да ће упутити питање међународној заједници, пре свега ЕУ и САД, и свима који подржавају мање или више независност Косова, у вези одбијања Приштине да омогући учешће Срба са КиМ на предстојећем референдуму.

Вучић је, одговарајући на питање да ли очекује било какву конструктивност од Аљбина Куртија,који иако од међународне заједнице добија све више порука да је дијалог једино решење, рекао да Србија треба више да се промени и од кога то зависи, од ЕУ или неког другог, приметио да то не зависи од њега, и додао да не воли да коментарише такве ствари

Вучић је казао да ће поставити питање међународној заједници, ЕУ, САД и свима који подржавају мање или више независност Косова, хоће ли тако реаговати и ако Срби престану да учествују на њиховим изборима, или неће бити избора на северу КиМ.

“Шта ће да раде, хоће ли тенковима, односно, пошто их немају, оклопним возилима да их утерују на бирачка места. Не разумем што воле да изазивају тензије. Наше је да будемо уз свој народ, чувамо мир и поштујемо наш Устав”, поручио је Вучић.

“Поразно је за мене што не пуштају Вељка Одаловића, Петра Петковића да уђу на КиМ, што се понашају као неко ко треба да изазове инцидент. Тако су рекли да неће дозволити да се одржи референдум у српским срединама на КиМ”, објаснио је он.

Имам страх да Приштина не крене да спроводи насиље, бранићемо се

Александар Вучић изјавио је данас да има страх од могућег повећавања притисака на Србе на КиМ, као и да Албанци због политичких трзавица, услед проблема са струјом не крену да спроводе насиље, као и да ћемо, се ако до тога дође бранити у сваком смислу – преговарачком и физичком, пошто смо сатерани у ћошак и немамо пуно избора.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли очекује још веће притиске на Србе на КиМ.

“Наравно да имам страх, јер када имате политичаре који се не понашају рационално и довољно одговорно. И баве се ситуацијом негде друге, попут великих филозофа, питате се да ли личе на Маркса или Ничеа и Хегела у покушају. Али, брине ме то што немају струју ни по осам,, а некад и 10 сати дневно, што узрокује додатне политичке трзавице и плаши ме се да ће да крену у спровођење насиља. Немамо ту пуно избора, сатерани смо у угао и једино можемо да се чувамо, штитимо и бранимо, у преговарачком. физичком и сваком другом смислу”, рекао је Вучић.

Додао је да у тој ситуацији немамо алтернативу.

Поручио је да је на нама да будемо мирни и сталожени и да будемо и даље фактор сигурности и стабилности.

Али, са друге стране нисам сигуран да ли то можемо да очекујемо од њих, додао је Вучић.

Србија фактор стабилност без обзира на све оптужбе из Сарајева, Загреба, Приштине

Он је поручио да Србија јесте фактор стабилност у региону, без обзира на то што сваког дана на његов и рачун наше земље стижу оптужбе из Приштине, Сарајева и Загреба.

На питање новинара како види те оптужбе , али и од оптужбе опозиције у Београду да је Србија фактор нестабилности у региону и да он жели велику Србију, Вучић је рекао да из Сарајева мисле вероватно да је Република Српска превише мала, а они много велики, па им оптуживање Српске није довољно, већ морају да оптужују и Србију и Русију.

Шта год да урадим увек кажу да знају да се правим и све организујем против њих, рекао је Вучић.

Када је реч о Приштини и Загребу, Вучић је рекао да је ту већ потпуно видљив пакт против Србије, од медијског, финансијског до војно-полицијског и сваког другог.

Додаје да тај пакт између Приштине и Загреба, ипак, није никаква велика новост.

“Зато што постоје људи који мисле да је само непостојећа Србија добра Србија. Не постоји Србија која би била за њих довољно мала и одговара им да Србија не буде велика у сваком смислу”, рекао је Вучић.

Зато су им увек били добри његови претходници, приметио је Вучић, констатујући да је тада Србија била веома слаба.

Председник додаје да се то види и по реакцији власти у Србији када је проглашена независност Косова и када је био погром на КиМ 2004. године.

Додаје да раније његови претходници нису хтели да учествују у прављењу филма о српским жртвама у Јасеновцу, нити да дају име булевару по јунацима са Кошара, нити по Љубану Једнаку…

“Зашто да ме воле? Био бих велики лидер да сам пустио да газе Србију, да пропада и нестаје, док сада Србија брже напредује од њих”, нагласио је Вучић и додао да се зато пишу серијали текстова против њега.

Додао је да је многима потребна слаба Србија и да не могу да се навикну на јаку Србију.

Такође, истакао је да никада ништа није одговарао на оптужбе из Сарајева и да у БиХ лажу бошњачки народ како у Србији постоје тајне оптужнице против њихових држављања, јер је то неистина.

Нема ниједне тајне опстужнице, за сва 34 случаја смо им предали крвичне пријаве, нагласио је Вучић и додао да се то односи на случајеве у којима не постоји оптужни акт, али у којима би држављани БиХ могли да буду приведени.

Председник Србије је истакао да је све то предато тужилаштву БиХ, али да они то нису исто урадили за Србе.

Бошњаци могу слободно да дођу и посете своје рођаке у Србији, не постоје никакве тајне оптужнице, поручио је Вучић.

Фабрике су крвна слика Србије, суштина раста и успеха

Александар Вучић изјавио је вечерас да су фабрике “крвна слика Србије”, суштина њеног успеха и раста.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара колико је на “крвну слику Србије” утицало то што је, како је раније изјавио, до сада обишао, посетио или положио камен-темељац за 250 фабрика.

“Фабрике јесу крвна слика Србије, то је суштина успеха и раста”, рекао је Вучић, али је истовремено приметио да то, изгледа, више није вест.

Он је то рекао на основу тога што је, каже, уочио да је вест да је приликом обиласке неке фабрике то што је потапшао по рамену неког младића који се збунио, али не и само отварање фабрике.

“Таква вест је читанија 10 пута … Нисам разумео зашто отварање фабрике привлачи тако мале пажње и за вас новинаре. Можда смо их навикли, можда то више није новост, није вест,а фабрике су кључне”, рекао је Вучић.

У прилог томе испричао је да је током викенда у Сјеници у разговору с грађанима видео да они веома добро разумеју да би све било другачије да имају фабрику.

Подсетио је да су се у почетак у неким општинама отварали углавном текстилне фабрике, јер су, каже, биле важне за запошљавање људи.

“Данас идемо до највиших технологија у аутомобилској индустрији. То је доказ како се мењала крвна слика Србије, да трудом и радом ту крвну слику мењате. То је нешто на шта сам поносан”, навео је председник.

Поносан је, каже, и на Кулу Београд за коју су неки, подсетио је, говорили да је његова фантазмагорија.

“Кула сада може да буде осветљена као Буџ Калифа у Дубаију, као Тајм Сквер у Њујорку или као Ајфелова кула… Како је могуће да сте хвалили некада све то, а у Београду вам то не ваља…”, упитао је Вучић.

Сигуран је истиче, да све то ваља и да људи то виде, а да не виде само они који не могу да разумеју те људе који то виде, колико воле Србију.

Поносан сам на резултате које смо постигли

Поносан сам на то како смо се борили против зла пандемије, на изградњу инфраструктуре, фабрика, Београда на води и на то како смо после толико година на власти спремни да разговарамо с људима и да саслушамо њихове критике, рекао је председник Србије Александар Вучић на годишњој конференцији за новинаре.

“Изградили смо три болнице са више од 2.000 лежајева интензивне неге, најбрже у Европи обезбедили вакцине, обезбедили све лекове који се произведу у САД и већ данас видим да молнупиравир спашава животе, а нарочито добро реагује на омикрон сој”, рекао је Вучић.

Додао је да поносан, а тиме се и најдуже бави – изградњом путева, пруга и Београда на води, али и сопственим ангажманом, јер је ово, како је рекао, била година у којој се није одмарао.

Вучић је рекао како је листа ствари којима није задовољан дужа, јер увек жели да уради више.

“Али кад на крају погледате резултат, а он се своди и на стопу БДП-а и на све остало што смо урадили, он показује све и можете да будете задовољни”, рекао је председник Вучић.

Само заједно и уједињени можемо све

Председник Александар Вучић поручио је вечерас грађанима Србије да само заједно и уједињени заиста можемо све, да волимо и да се боримо за Србију.

У поруци нацији председник је рекао да верује да ћемо у наредној години поразити корона вирус и, како је навео, на најубедљивији начин показати којом брзином Србија иде напред.

Верује, каже, да ће наредна година бити година у којој ће Србија успети да из иностранства врати оне који тамо сада раде.

“Јер, замислите, сви они што раде у некој другој земљи доприносе економијама тих земаља, и својим породицама. Али, имали ишта лепше да доприносе својим породицама и расту и напретку своје земље”, упитао је Вучић.

Поручио је да ће држава гледати да свим подстицајима омогућити њихов повратак.

“И ово је мој позив њима да се врате у земљу, а ми ћемо гледати да им свим подстицајима то и омогућимо”, рекао је председник.

Вучић је пожелео срећну Нову годину свим грађанима и онима, како је рекао, који критикују власт.

Лако је, каже одговарати на питања оних који су неретко сагласни са вама, али је веома важно, истиче одговарати и на питања оних који са вама нису никада нису сагласни ни по једном питању.

“Желим свима добро здравље, напредак и лични успех”, поручио је Вучић и позвао присутне новинаре на коктел у салон који се зове Југославија, приметивши, притом, да је Србија једина која ништа није мењала што се тиче некадашње заједничке државе.

О оптужбама: Фразе и неистине

Александар Вучић рекао је вечерас да не зна ни за један покусај атентат на њега, а да је у току писање оптужног акта за кривично дело прислушкивања.

Вучић је то поред осталог рекао одговарајући на питање новинара Н1 да ли се осећа одговорним набројајући низ ствари као што је, како је рекао, то да је било покушаја атентата на председника, а да нема осумњичених, то што није отишао на полиграф, а најављивао да хоће,што су министар Стефановић, кога оптужују за прислушкивање и Синиша Мали коме је оспорен докторат, још на тим функцијама.

Новинар је кроз питање за одговорност навео и црну листу САД, пуштања Шарића, Колувије Симоновића, као и то да је инфлација појела повећање плата и пензија, да је вакцинисано свега 50 одсто грађана, да посланици једностраначке скупштине вређају политичке противнике…

Вучић је све ово одбацио као уобичајене фразе и неистине и додао да је очекивао садржајнији политички митинг, али је захвалио на прилици да на све то одговори.

Рекао је да не зна ни за један покусај атентата на њега, а да ли су неки планирали атентат, да ли је било идеја или планова , каже и да је на службама безбедности било да то спрече.

“Не видим ста вас је погодило, то сто није успео атентат или то сто су некоме подизали рејтинг покушајима атентата”, упитао је Вучић.

Што се тиче прислушкивања казао је да је, колико зна у току или писање или је написан оптужни акт за то кривично дело, тако да ће они који су учествовали у том противзаконитом чину сносити кривично правну одговорност.

На питање о министру Стефановићу рекао је он интелигентан, паметан и верује да ће се радом трудити да покаже да разуме и да има добре резултате, уколико не буде речи о кривичној одговорности.

“Али нисам ја ту да судим и да тужим. За то су задужени надлежни органи”, указао је Вучић додајући и да кад неко води државу или највећу странку има и додатну одговорност и не сме да буде личан.

Напомиње да треба имати ширину и људима опростити неке ствари, уколико не постоји кривична одговорности и да не жели да се понаша као Демократска странка у којој су “скидали главе” свима који другачије мисле.

Каже да је од припадника бившег резима сазнао и да су му прислушкивали породицу, али да је и то питање за надлежне.

Сто се тиче Синише Малог и плагирања доктората, Вучић је рекао да је Мали најбољи министар финансија у целом региону, да изванредно обавља посао и да је изузетно стручан.

Примећује и да су они који износе оптужбе да земљом владају нестручни људи најчешће лошији ђаци или понављачи и позвао да се упореде оцене Тепић, Ђиласа или Алексића са његовим или Синише Малог.

На питање о црној листи САД узвратио је одговором – да ли то значи да ако се на тој листи нађу многи из Републике Српске да не могу да уђу у Србију и да су криминалци јер су то рекли Американци.

Понавља и да је увек спреман да оде на полиграф, да је на њему и био, али да се они који се представљају као најбољи, не одазивају.

Коментаришући примедбе о једоносотранчкој скупштини Вучић је рекао да је скупштина таква јер је опозиција била сувише слаба да би изашла на изборе, што и сами признају.

Каже и да је сада вазно да људи знају да су изборни услови бољи.

Истакао је и да је лаж да се бројем умрлих од короне манипулише.

“Држава је урадила све да заштитимо људе, није тек 50 него преко 60 одсто људи је вакцинисано са две дозе, што је на нивоу европског просека”, указао је Вучић.

Добро смо се изборили ако имате тајкунске медије и политичаре који се додворавају антиваксерима, приметио је Вучић.

Каже и да је свачија смрт у болници констатована и пита чији би интерс био да се то крије.

“Отварамо нове болнице, градимо , реконструишемо, шта још можемо. Ништа сем да позивамо да се људи вакцинишу.

„Српска стварност“ / Ј.С.  Агенције, Фото Танјуг (Јадранка Илић)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here