1. 02. 2021.

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење је велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

На свечаности у Палати Србија председник Вучић је поручио да је Сретење и наш буквар и читанка, време преиспитивања, време јединства нашег народа, ма где да живи – у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Северној Македонији, Словенији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Русији, Америци…

Председник Србије је подсетио да је то дан када је велики вожд, а народни човек Црни Ђорђе подигао устанак против Турака, али и дан када је захваљући Милошу Велику и Димитрију Давидовићу Србија донела модеран и либеран устав – устав испред свог времена.

“Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије”, рекао је Вучић.

Истакао је да смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке, али гледајући у њих, Србија је загледана и спремна да ради за будућност своје деце.

“Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију, ово је празник који надахњује наш народ на распетом КиМ и који му даје снагу за опстанак српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже”, поручио је Вучић

Овај дан, како је навео, даје енергију и нашем народу у Црној Гори, неретко, заборављаном од матице, а који је опоменуо да не угрожавајући било кога чувају српски идентитет.

Вучић је честитао Сретење и грађанима у Републици Српској и поручио да су сви наши празници и њихови празници.

„Истом роду припадамо, и то нико не може и нема право да нам одузме“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Међу награђенима који су у Палати Србија добили одликовања су – режисер Емир Кустурица, фронтмен групе “Рибља чорба” Борислав Бора Ђорђевић, као и руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи.

Међу добитницима сретењских признања је и патријарх московски и све Русије Кирил.

Њега је председник Вучић одликоваo Орденом Републике Србије на великој огрлици за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње.

Орденом Републике Србије на ленти председник је одликовао Јурија Борисова

Орденом Републике Србије на ленти председник је одликовао потпредседника Владе РФ Јурија Борисова, који је данас у званичној посети Београду, као и Прокописа Павлопулоса, бившег председника Грчке.

Орденом српске заставе првог степена одликовани су Никос Христодулидис, шеф дипломатије Кипра и пекиншки Институт за генетска истраживања.

Сретењски орден првог степена припао је Православном богословском факултету УБ и глумачкој легенди Александру Берчеку, док је Сретењски орден другог степена заслужио књижевник Перо Зубац.

Орден Карађорђеве звезде првог степена добили су Предраг Гаге Антонијевић, музичар Стефан Миленковић, Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, као и сликара Милан Циле Маринковић и оперска дива Јадранка Јовановић.

Орден Карађорђеве звезде првог степена добила је Јадранка Јовановић

Орденом Карађорђеве звезде другог степена награђен је проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, а Орден Карађорђеве звезде трећег степена, поред осталих, добила је сценаристкиња “Даре из Јасеновца” Наташа Дракулић.

Сретењско признање добиће и деветоро кинеских лекара који су се у нашој земљи, раме уз раме, борили против ковида 19, а добио је и већи број наших лекара и здравствених радника, као и истакнути представници науке, културе и других професија, који су својим радом задужили свој народ и проносили славу Србије широм света. Оправдано одсутнима признања ће бити накнадно уручена.

Кустурица: Срби су народ који никада није покорен

Срби су један од ретких народа у свету који никада није покорен, и то је једна од највећих трезорских вредности које имамо, поручио је на Дан државности Србије редитељ Емир Кустурица, захваљујући се у име свих одликованих поводом Дана државности Србије на данашњој свечаности у Палати Србија.

Кустурица је истакао да се с њим око ордена никада није преговарало.

“То је орден стварања српске државе, настале устанком, или како је назвао Милорад Екмечић – револуцијом, која је од тада у форми кнежевине, монархије или републике опстала и што је најважније никада до краја покорена. То је један од ретких народа у свету који никада није покорен и то је једна од највећих трезорских вредности које имамо”, поручио је Кустурица.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here