Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је на редовној конференцији за медије Кризног штаба за заштиту становништва саопштила је да су у нашој земљи до данас до 15 часова тестирани узорци 9.183 особе, од којих су 383 узорка позитивна. Навела је да се на респираторима тренутно налази 177 пацијената, док је у последња 24 часа од последица заразе коронавирусом преминуло 13 особа.

   Брнабићева је указала на то да је највећи раст заражених у Београду, а ситуација је нестабилна у Краљеву, уз раст броја заражених и у Новом Саду.

За разлику од ових градова, ситуација се смирује у Шапцу и Новом Пазару, што нам даје разлог за одређени оптимизам, нагласила је премијерка и додала да је раст броја новозаражених последица недавних протеста.

Ситуација у главном граду је у протеклих неколико дана била стабилнија, али је јуче и данас забележен раст заражених, упозорила је она и оценила да је добро што протести нису дуго трајали, због чега се ускоро очекује пад броја заражених.

Према њеним речима, оптимизам даје то што су грађани заиста дисциплиновани и што у највећој мери поштују мере заштите и апеле Кризног штаба.

Премијерка је саопштила да је Влада на данашњој седници усвојила нове мере у борби против ширења коронавируса, које од сутра ступају на снагу.

Усвојене мере су, како је прецизирала, обавезно ношење маске у затвореним просторима, што важи за целу Србију, без обзира на то да ли су локалне власти прогласиле ванредну ситуацију или не.

Такође, једна од мера је и забрана организованог окупљања више од 10 људи у затвореном и на отвореном простору, а усвојена је и препорука ношења маски на отвореном, уз обавезу ношења тамо где није могуће држати дистанцу од 1,5 метара, истакла је Брнабић.

Она је изнела очекивање да ће наредних дана додатне мере дати резултате јер је евидентно да смо се сви заједно укључили у борбу против коронавируса, и уједно исказала захвалност грађанима на томе  што поштују мере.

Премијерка је изразила уверење да ће се то одразити и на бројеве новозаражених наредних дана, као и да ће се притисак на здравствени систем смањити.

Брнабић је, одговарајући на питање где ће бити распоређено 200 додатних медицинских радника у борби против Covid-19, објаснила да ће они бити ангажовани на шест месеци у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

Она је, изражавајући захвалност партнерима из ЕУ на подршци за финансирање њиховог ангажмана, нагласила да ће додатни радници бити значајна помоћ за прикупљање и обраду података везаних за коронавирус, будући да је сада у току процес повезивања одређених база података.

Надам се да ћемо од средине августа имати не више појединачне базе података, као што су прављене у марту и априлу, већ и повезан софтвер у здравству, тако да ће подаци бити аутоматски ажурирани, најавила је премијерка, уз оцену да ће то бити велика подршка за “Батут”, али и за све нас.

Према њеним речима, поштовање мера уведених у циљу борбе против коронавируса контролисаће кризни штабови на локалу, надлежне инспекције или комунална полиција у градовима у којима постоји, али пре свега инспекције.

Не постоји земља са довољно инспектора, припадника Министарства унутрашњих послова или комуналне милиције која може да исконтролише све мере и због тога је јако важна дисциплина самих грађана – да поштују мере и на тај начин чувају и себе и друге, поновила је Брнабић.

Директор КБЦ “Земун” Драгош Стојановић изнео је оцену да ће се број заражених смањивати у наредном периоду због одговорности грађана који носе маске и држе дистанцу, али и напоменуо да је данас, до 15 часова, у болницама 10 пацијената више у односу на јуче.

Стојановић је пренео да се визите у болницама раде три пута дневно, и додао да је јутрос, у 8 часова, током прве визите, било ослобођено 10 кревета у ковид болницама у Београду, док је за време друге визите, у 15 часова, направљено још 20 слободних места.

Он је изразио наду да ће се вечерас, у 19 часова, ослободити још 20  кревета, што је укупно 50, али и бојазан да ћемо, према динамици долазака пацијената, у току дана имати најмање 60 пријема.

Стојановић је због тога апеловао на грађане да поштују мере превенције како би се сачувао наш здравствени систем, јер је све више пацијената са тежом клиничком сликом, који захтевају болничко лечење.

Он је потврдио да је постигнут договор о томе да се у наредном периоду отворе нове ковид болнице, како у Београду, тако и у осталим деловима Србије.

Истовремено, директор КБЦ Земун је рекао да ће велики број младих лекара, сестара и другог медицинског особља добити запослење, и подсетио на то да је током првог таласа епидемије коронавируса већ доста њих добило посао.

Наиме, Министарство здравља је у претходном периоду запослило велики број лекара, сестара и осталог особља за рад свих болница у Србији, указао је он и оценио да је повећање броја запослених дошло у право време.

У КБЦ Земун је у претходном таласу запослено 50 лекара и 80 сестара, прецизирао је Стојановић и објаснио да су сви они сада усмерени на борбу против COVID-19.

Међутим, када буду редовне околности, они ће бити распоређени тамо где могу да дају највећи допринос, у складу са њиховим специјалностима, навео је директор КБЦ “Земун” и исказао захвалност медицинском и немедицинском особљу.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је да је наша земља изашла из неповољне епидемиолошке ситуације, али да морамо бити веома опрезни јер епидемија још увек не јењава.

У овом тренутку постоји и оправдана бојазан да ствари могу да се погоршају и велика нада да можемо да спречимо да се погоршају уколико доследно спроведемо ове мере, закључио је Јанковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here