Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Србије Ана Брнабићем има сусрете на највишем нивоу, а потписани су и значајни споразуми две државе. Потписан Споразум о регулисању старог клириншког дуга Србије према Чешкој.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић започела је данас званичну посету Чешкој Републици, где борави на позив премијера Андреја Бабиша, сусретом са председником те земље Милошем Земаном.

У присуству Брнабић и Земана, потписан је Споразум између Владе Републике Чешке и Владе Републике Србије о регулисању старог клириншког дуга Републике Србије према Републици Чешкој.

Споразум су потписали министри финансија Србије и Чешке – Синиша Мали и Алена Шилерова.

Брнабић ће у наставку посете разговарати са премијером Чешке, као и са председавајућима оба дома чешког парламента.

Бабиш: Приштина не испуњава своје обавезе

Премијерка Ана Брнабић рекла је у Прагу, после разговора са чешким колегом Андрејем Бабишем, да Србима на КиМ прети хуманитарна кастрофа и да је потребно да се регион врати тамо где је био пре мера Приштине. Бабиш је истакао да Приштина не испуњава своје обавезе а да је став Београда конструктиван.

Брнабићева је на заједничкој конференцији за новинаре рекла да је искористила посету Чешкој, која је признала косовску независност, да председника Милоша Земана и премијера Бабиша упозна са изазовима са којима се уочава Србија и српски народ на Косову и Метохији.

Састанак Андреја Бабиша и Ане Брнабић

Навела је да је иза Србије “тежак новембар” због мера које је увела Приштина на робу из централне Србије и БиХ, нагласивши да је Србима на КиМ ускраћена и штампа на метерњем језику.

“Немају ни слободу штампе, а најава трансформације косовских безбедносних снага у војску је посебно узнемирујућа чињеница и за Србију али и за регионални мир. Замолила сам Бабиша да помогне и утиче у ЕУ на то да се вратимо на питања од значаја за јачи и перспективнији регион, а не на подизање баријера”, рекла је Брнабићева.

Како је истакла, Србима на КиМ прети хуманитарна катастрофа.

“Хајде да се вратимо тамо где је регион био 5. новембра”, рекла је Брнабићева.

Бабиш је рекао да су разговарали о Косову и напетости која је све јача.

“Косово не испуњава обавезе и покушаћемо да учинимо све што је у нашој моћи да та напетост буде што мања. Сматрамо да је приступ Србије конструктиван”, истакао је премијер Чешке.

Чешка цени конструктиван приступ Србије проблемима на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Прагу, након разговора са премијером Чешке Андрејем Бабишем, да Србима на Косову и Метохији прети хуманитарна катастрофа и да је потребно да се регион врати тамо где је био пре мера Приштине.

Брнабић је на заједничкој конференцији за новинаре са Бабишем, навела да је посету Чешкој, која је признала независност Косова, искористила да председника Милоша Земана и премијера Бабиша упозна са изазовима са којима се уочава Србија и српски народ на Косову и Метохији.

Она је указала на то да је иза Србије тежак новембар због мера које је увела Приштина на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине,при чему је нагласила да је Србима у покрајини ускраћена и штампа на матерњем језику.

Према њеним речима, најава трансформације косовских безбедносних снага у војску посебно је узнемирујућа чињеница и за Србију али и за регионални мир.

Замолила сам Бабиша да помогне и утиче у ЕУ на то да се вратимо на питања од значаја за јачи и перспективнији регион, а не на подизање баријера, навела је Брнабић, уз оцену да Србима на Космету прети хуманитарна катастрофа.

Премијер Чешке је навео да је током сусрета са Брнабић било речи о Косову и напетости која је све јача.

Косово не испуњава обавезе и покушаћемо да учинимо све што је у нашој моћи да та напетост буде што мања. Сматрамо да је приступ Србије конструктиван, истакао је Бабиш.

Брнабић разговарала са председником Већа посланика Скупштине Чешке

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се, у наставку посете Чешкој, и са председником Већа посланика Скупштине Чешке Републике Радеком Вондрачеком.

Вондрачек је тим поводом приредио радни ручак у част премијерке Брнабић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чешка снажно подржава евроинтеграције Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Прагу да Србија и Чешка немају отворених питања, да је сарадња све боља, као и да је захвална за подршку коју нам та земља пружа на путу европских интеграција.

Брнабић је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Чешке Андрејем Бабишем рекла да је уручила позив председнику Чешке Милошу Земану да поново дође у посету Србији, као и да је он обећао да ће 2019. године доћи, изразивши очекивање да ће у посету Србији доћи и чешки премијер.

Она је подсетила да је Чешка одувек снажно подржавала агенду приступања ЕУ и промовисала Западни Балкан, а посебно Србију, од које највише зависи стабилност региона и која и треба највише да повуче регион ка ЕУ.

Србија је данас отворила два поглавља, сада имамо 16 отворених поглавља од 35, два привремено затворена. Волела бих да та динамика буде јача, али разумем да ЕУ има своје комплексности. Али и ово је показатељ реформи, рекла је она.

Премијерка је посебно захвалила Чешкој што је сада гласала да буду отворена три поглавља.

Такође, Брнабић је оценила да је економска сарадња све боља и да је у последњих девет година она два и по пута увећана.

Уочљив је динамичан тренд, а у првих десет месеци ове године забележен је раст од 17 одсто у односу на претходну годину. Велики број чешких инвеститора је већ присутан у Србији, а многи су последњих дана били код мене на разговорима, додала је Брнабић.

Премијерка је навела да је, након што је ППФ група преузела Теленор, Чешка постала чеврти страни инвеститор у Србији, а подсетила је и на друге чешке инвестиције – Фабрику “14.октобар” купила је “Чехословак група”, a “Авалу филм”  компанија “Себре”.

Са два чешка инвеститора разговори су у току. Пољопривреда, наменска индустрија и рударство су области за коју су  заинтересоване чешке компаније, додала је премијерка.

Она је објаснила да Србија има пуно да научи од Чешке и навела податак да је незапосленост у тој земљи свега два одсто, што је најмање у Европи.

Данашње заседње Мешовите комисије и потписивање Споразума о регулисању клириншког дуга такође су показатељи све бољих односа, рекла је она, наводећи да ће Србија, после ратификације споразума, у року од 45 дана измирити дуг и затворити то питање.

Такође, Брнабић се захвалила Чешкој на томе што има контингент у оквиру Кфора и што доприноси осигуравању безбедности на Косову и Метохији.

Премијерка је указала и да је чешка национална мањина у Србији добро интегрисана и да такође доприноси јачању земље.

Хвала за искрено пријатељство, закључила је Брнабић.

Бабиш је поручио да је Србија за Чешку важан партнер, као и друге земље Западног Балкана.

Наши односи су одлични и сарадња траје дуго и без проблема, рекао је Бабиш.

Он је истакао да Чешка подржава Србију на путу евроинтеграција, као и да разуме премијерку Србије када није задовољна приступним темпом, али да се нада да ће тај процес ићи брже.

Такође, премијер Чешке изнео је уверење да земље Западног Балкана, укључујући Србију, треба да приступе Шенгенском простору.

Бабиш је посебно истакао значај потписивања Споразума о регулисању клириншког дуга, односно дуга који је из времена СФРЈ, као и добру сарадњу у оквиру Мешовитог комитета за економску сарадњу, који данас има 11. заседање.

Према његовим речима, промет између две земље је прошле године износио 866 милиона чешких круна, а све је већи удео српског увоза.

Биће ми драго ако Србија постане чланица СТО. Природни ресурси, енергетика, налазишта литијума, индустрија, то су области привлачне за чешке инвеститоре и биће нам драго да посредујемо у остваривању конатаката. Чешка је постала 4. страни инвеститор у Србији. Сарадња иде у добром смеру, а ту је и сарадња у војној области, рекао је Бабиш.

Премијер Чешке је указао да са аспекта српског извоза, 77 одсто тога одлази у ЕУ, а тај раст ће се повећавати и даље.

Он је подсетио и да се на територији Србије још налази неколико хиљада миграната, као и да је Србија 2015. године преживела најјачи удар, те да Чешка помаже колико је у њеној могућности – издвојила је 27 милиона круна за помоћ, а послала је и своје полицајце на границу.

Бабиш је додао и да је Чешка спремна да и даље помаже Србији када је реч о питању миграната, на начин како то буде тражила Влада Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here