Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Бајден тврди да је освојио Мичиген и „иде ка победи“, републиканци траже ново бројање у Висконсину. Ко је стварно победник изгледа да се неће скоро знати. Амерички медији навијају за једног или другог кандидата. Одлуку ће по свему судећи морати да изрекне Врховни суд САД.  

Исход америчких председничких избора је крајње неизвестан, а председник Доналд Трамп и кандидат Демократске странке Џо Бајден су готово изједначени у кључним државама.

Бајден тренутно води у броју освојених електорских гласова, а за победу је потребно да их има најмање 270.

Трамп је у Белој кући изјавио да се спрема за „велику прославу”, наводећи да је победио на изборима и да ће се обратити Врховном суду да спречи гласање после затварања бирачких места.

Оптужио је противнике да покушавају да спроведу изборну превару, за шта није понудио доказе.

Бајден се вечерас обратио гласачима изјавивши да верује у победу.

„Нисам овде да прогласим победу, али сам овде да кажем да ми верујемо да ћемо победити када бројање гласова буде завршено.”

Извесно је да у неколико савезних држава које би могле да буде кључне ни вечерас неће бити познати резултати гласања.

Трамп прогласио победу и рекао да је било превара.

Према досадашњим подацима, Доналд Трамп, који се бори за други мандат, води на Флориди, у Охају, Тексасу и Ајови, а врло је тесно у Аризони, Пенсилванији, Северној Каролини и Џорџији.

У Висконсину, индустријској држави на Средњем западу, пребројано је 99 одсто гласова, а Бајден има благу предност од око 20.000 гласова.

Вечерас из Трампове администрације саопштено је да ће тражити поновно бројање гласова у тој савезној држави, због навода о нерегуларноситма.

У тој држави Трамп је 2016. године победио Хилари Клинтон за око 30.000 гласова што се сматрало великим изненађењем.

Упркос том благом вођству у Висконсину, који може да буде пресудан као показатељ ко улази у Белу кућу, председничка трка је и даље врло неизвесна.

У Висконсину кандидати могу да захтевају поновно бројање, ако је разлика међу кандидатима један проценат или мање.

Све у свему неизвесност је велика. Оба кандидата тврде да су победници. Најављене су тужбе суду и по свему судећи резултат се неће скоро знати. Медији доказују да је један или други кандидат у предности, у зависности чији су и коме су и до сада пружали подршку. Познаваоци прилика кажу да је Бајден имао више „својих“ медија који су за њега навијали. Пошто неки тврде да Америка после избора неће брзо добити председника, да се могу очекивати и немири у државама у којима је било неправилности и злоупотреба у бројању гласова. Неки аналитичари тврде да ће Трамп доказати да је у праву и да ће после много перипетаја доказати да је победник и да ће наставити други председнички мандат у Белој кући.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here