Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Министарство привреде Владе Републике Србије представило je данас, у сарадњи са Агенцијом за привредне регистре Републике Србије, јавно доступну Jединствену базу података за привредне субјекте у којима Република Србија има власништво, у оквиру Регистра привредних субјеката.

Ta база података ће путем иновативне дигиталне платформе омогућити транспарентност података, уз једноставну и брзу претрагу жељених информација.

Помоћница министарке привреде Дубравка Дракулић истакла је да је ово први корак у испуњењу Акционог плана у оквиру Стратегије државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период од 2021. до 2027. године.

Дракулић је навела да се општи циљ Стратегије огледа у одрживом и ефикасном управљању привредним субјектима у власништву државе (ПСРС), што одражава посвећеност Владе реформи ове области, повећању користи од државног власништва за грађане, као и остваривању стратешких и развојних циљева и заштите општег интереса Републике Србије.

Према њеним речима, започета реформа јавних предузећа ће се наставити на свеобухватан начин и проширити на све привредне субјекте, што ће представљати важну полугу у развоју свеукупне економије Србије.

База података коју смо данас представили омогућиће доступност многих података до којих се до сада долазило на тежи начин, али и представља још један корак у дигитализацији привреде, истакла је Дракулић.

Она је напоменула да је Министарство привреде тиме испунило вишегодишњу потребу за обједињавањем података у једну интерактивну евиденцију и то не само свих привредних субјеката, већ и њихових зависних друштава, те и њихове имовине, а све у циљу подршке државе у примени разлога власништва и управљању портфељем државних предузећа.

Посебно се захваљујемо на ефикасној сарадњи тиму АПР-а, који је уз максималну ангажованост људских ресурса Министарства привреде – Сектора за јавна предузећа и Сектора за приватизацију, узајамном сарадњом испунио ову важну активност и пре рока који је дефинисан прописима, истакла је помоћница министарке.

Директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић навео је да то тело тренутно води 10 регистара и евиденцијa као поверене послове из надлежности Министарства привреде.

У оквиру објављене евиденције објављује се преглед пословних података, правни статус и проценат учешћа државе у власништву привредних субјеката, подаци о оснивању и променама регистрованим у тим и другим субјектима који имају утицај на привредне субјекте у власништву Републике Србије, рекао је Лучић.

Он је нагласио да се, поред тога, објављују одлуке регистратора, на основу којих су регистровани оснивање и промене података о члановима, законским заступницима, члановима надзорних и извршних одбора, капиталу, огранцима и други статусни подаци привредних субјеката, као и оснивачка акта, статути и друга документа ових субјеката, која се региструју у оквиру Регистра привредних субјеката у АПР-у.

Путем претраживача су доступни подаци за 314 привредних субјеката, а евиденција ће се аутоматски ажурирати подацима из Регистра привредних субјеката, па ће Агенција за привредне регистре, уз остале пословне и финансијске податке, обезбедити и транспарентност пословних података о привредним субјектима у власништву државе, закључио је он.

Стратегија државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије од 2021. до 2027. године, израђена је уз подршку Европске банке за обнову и развој и представља јединствени акт који пружа стратешку визију и упутства у вези са циљевима власничког управљања над привредним субјектима, циљевима финансијских и јавних политика, као и принципима корпоративног управљања и праксама надзора над привредним субјектима, у складу са међународним стандардима и најбољом праксом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here