Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Министарка бeз пoртфeљa зaдужeна за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић представила је у Њујорку Први добровољни национални извештај Србије о спровођењу Агенде 2030 за одрживи развој. Том приликом истакла је да је Србија овај процес схватила више него писање једног документа.

Министарка Славица Ђукић Дејановић, као председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, предводи делегацију Србије на четвородневном министарском састанку Политичког форума на високом нивоу о одрживом развоју који се одржава од 15. до 18. јула у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Истакла је да централни део првог Добровољног националног извештаја Србије чине ставови младих и оцена Сталне конференције градова и општина, као својеврсни јединствен глас јединица локалне самоуправе, саопштено је из министарства.

Тема овогодишњег састанка је “оснаживање људи и осигурање инклузивности и једнакости”, а 47 држава чланица Уједињених нација представиће своје Добровољне извештаје о спровођењу Агенде 2030 за одрживи развој, а међу њима по први пут и Србија.

Председник Фокус групе Народне скупштине Републике Србије за развој контролних механизама за процес имплементације и надзора над спровођењем Циљева одрживог развоја Милорад Мијатовић осврнуо се на активности које је Народна скупштина спровела у праћењу спровођења циљева у последње две године и најавио будуће активности.

“У наредном периоду, предстоје нам две врсте активности. Са једне стране, то је анимирање јавности путем средстава јавног информисања на националном и локалном нивоу, како бисмо указали на значај ваљане имплементације Циљева одрживог разоја (ЦОР). Друго, планирамо да отпочнемо кампању по градовима у Србији у којој ће посланици разговарати, пре свега, са младима — од обданишта, основних, средњих школа и факултета о значају имплементације ЦОР за њихову будућност, али и са локалним органима власти, удружењима грађана и медијима. Жеља нам је да чујемо и њихове потребе и идеје, како да направимо од Србије боље место за живот,” рекао је Мијатовић.

Омладински делегат Републике Србије у Уједињеним нацијама Тијана Чупић најавила је филм о ставовима младих о ЦОР, вредновању напретка у њиховом достизању и очекивањима које будуће активности желе да виде у њиховој примени који је направљен и приказан у УН у сарадњи са Канцеларијом УНИЦЕФ-а у Србији.

Овогодишњи Политички форум оцењен је врло успешним, посебно имајући у виду да је скуп окупио велики број високих званичника. Учешће делегације Републике Србије, као и представљање првог Добровољног националног извештаја допринело је препознатљивости наше земље као одговорног партнера, снажно посвећеног имплементацији Агенде 2030 о одрживом развоју.

Министарка Ђукић Дејановић је учествовала као један од главних панелиста, на пратећем догађају на маргинама Политичког форума на високом нивоу, у организацији Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена, на тему родно одговорног буџетирања.

“Ако би требало да издвојим нешто по чему је Србија у региону специфична и представља пример добре праксе то је родно одговорно буџетирање које смо увели у јавне финансије 2015. године,” навела је министарка, посебно се осврћући на индекс родне равноправности који је Србија увела 2016. године као једина земља ван Европске уније.

Између два извештајна периода направљен је већи помак у поређењу са европским просеком, тако да је овај индекс у 2018. години износио 55,8 поена.

“Циљ нам је да се родна равноправност у нашој земљи и даље унапређује, посебно када је у питању сегмент рада, односно неједнаких зарада за исти рад и времена, јер брига о породици, деци и болесном члану породице најчешће углавном пада на жене”, закључила је министарка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here