Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Вест о одласку Боривоја Боре Драгашевића, можда најпознатијег Србина у Канади, евоцира сећање на неуморног борца за српске националне интересе својих сународника у Канади.

Рођен је 8. децембра 1924. у Крагујевцу, у официрској породици која је живела у Далмацији, Црној Гори, Херцеговини и у Србији. Становали су у Београду за време бомбардовања 1941. Побегао је у Грчку 1944, затим прешао у италијански логор одакле су избеглице касније пребачене у немачки логор. Стигао је у Канаду 1948. Године и врло брзо се запослио као техничар. Припадао је онима који су се снашли у новој средине и који су припадали нашим добростојећим људима. Живео је у Торонту где је постао активан члан Цркве и хора „Свети Сава”. Као дугогодишњи директор Радио Шумадије подржавао је све патриотске активности у корист Србије, њене Цркве и народа и у Канади. Као председник Српске народне одбране организовао је Српски дан у Нијагари више од 30 година. У име СНО био је један од иницијатора да се поред Нијагариних водопада  подигне споменик Николи Тесли. Свој животни пут описао је у аутобиографији „Стопама предака”, а сав новац од продаје књиге послао је српској сирочади у Гњилане на Косову.

Бора Драгашевић је и у најтежим годинама распада бивше СФРЈ све своје снаге усмерио на одбрану српског националног интереса, истовремено се ангажујући се на помоћи пострадалим сународницима, почев од Српске Крајине, преко Босне и Херцеговине и Републике Српске до Косова и Метохије, не заборављајући при том на сународнике у централној Србији.

За свој дугогодишњи рад и промовисање Срба и Србију – од радија, преко „Гласа канадских Срба” чији је главни уредник био пуне две деценије, до разних организација, престолонаследник Александар му је доделио Орден Круне с Великим крстом првог реда, а Канада га је одликовала Медаљом Краљице Елизабете за његов допринос мулитикултурализму.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here