Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Прослављени српски филмски редитељ и сценариста Горан Паскаљевић преминуо је у 74. години у Паризу. Дубок траг у кинематографији оставио је остварењима „Варљиво лето ’68“, „Буре барута“, „Време чуда“, „Танго аргентино“, „Туђа Америка“. Режирао је и први филм у индијско-српској копродукцији „У земљи богова“. Вечерас, у Лесковцу, требало је да му буде уручена филмска награда „Зивојин Жика Павловић“ за афирмацију филмске уметности у свету.

Горан Паскаљевић дипломирао је филмску режију на Прашкој академији. Режирао је многе документарне филмове и ТВ драме за ТВ Београд, а први дугометражни играни филм Чувар плаже у зимском периоду, снимио је 1976.

Направио је преко 30 документарних и 18 играних филмова.

Дубок траг у кинематографији оставио је остварењима Варљиво лето ’68, Буре барута, Време чуда, „Танго аргентино, Туђа Америка.

Улога у филму Горана Паскаљевића Посебан третман донела је Милени Дравић награду за споредну глумицу на Канском фестивалу.

Снимајући филм Како је Хари постао дрво, Паскаљевић је сарађивао са чувеним ирским глумцима Колмом Минијем (серија Звездане стазе: Следећа генерација), Килијаном Мерфијем (серија Бирмингемска банда)

Режирао је и први филм у индијско-српској копродукцији У земљи богова.

Добитник је многих престижних награда међу којима је Награда критичара за најбољи европски филм 1998. за Буре барута; Награда критичара у Сан Себастијану 1990. за Време чуда.

Часопис Варајети сврстао га је 2001. у пет најбољих режисера године (поред Ласла Халстрома, Нила Џордана, Стивена Содерберга и Едварда Јанга).

Први филмски режисер који је 2002. у Минхену добио Награду „Бернард Вики Мост“ за хуманизам у својим делима.

Новембра 2007. Паскаљевић је одликован француским Орденом уметности и књижевности који му је свечано уручен 9. маја 2008. у Београду.

Последње филмско признање које му је додељено, требало је да му буде уручено на  свечаној церемонији отварања Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛАЈФ, који је отворен данас и који се ове године одржава од 25. до 29. септембра, Нашем прослављеном редитељу Горану Паскаљевићу додељена је награда “Живојин Жика Павловић” за афирмацију регионалне филмске уметности у свету, најавили су организатори.

Тим поводом, ево и његове последње изјаве јавности.

“Учио сам из његових филмова исто онолико колико сам учио о филму на прашкој академији. Он је пресудно утицао на моје стваралаштво, које је у почетку било блиско црном таласу, али сам ја додао мало чешког хумора како бих избегао цензуру. Велика ми је част да примим награду која носи његово име“ – изјавио је Паскаљевић.

Нажалост, није се уживо обратио својој публици. Ми који смо били његови пријатељи, носићемо га вечно у срцу и поносни што смо познавали тако великог уметника. Нека му је вечна слава!

„Српска стварност“/ Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here