Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Познати кардиохирург проф. др Вишеслав Хаџи Тановић преминуо је у 74. години у Београду од последица ковида 19.

Вишеслав Хаџи Тановић био чувени кардиохирург, рођен је 1947. године у Београду.  Дипломирао је са 22 године, 1970. на Медицинском факултету у Београду. Још за време студија заинтересовао се за кардиологију, за проблематику срчаних болесника.

Већ 1974. године добио је Мајску награду Савеза социјалистичке омладине као најуспешнији млади доктор.

Као стипендиста француске владе 1978. одлази у Париз на специјализацију, где је вишеструко увећао своје знање, посебно из неинвазивне кардиолошке дијагностике.

Потом се усавршавао у Хјустону, у Америци и Штокхолму у Шведској.

Године 1990. основао је „Интернационалну клинику за срце – кардиологија проф. Хаџи-Тановић“, као прву приватну кардиолошку клинику на тлу бивше Југославије. Био је и председник Удружења доктора Србије са приватном праксом.

Хаџи-Тановић је био редовни професор кардиологије Америчког Медицинског факултета у Београду. Био је  члан Њујоршке академије наука, члан Српске краљевске академије иноватора и научника, члан Тексашког института за срце у Хјустону и члан Европског удружења кардиолога.

Професор др Вишеслав Хаџи Тановић био је  аутор више књига и књиге Болести срца, која се користи као уџбеник на постдиполомским студијама на Медицинском факултету у Београду.

Проф. др Вишеслав Хаџи Тановић је често пословно боравио у САД у својству лекара – предавача и имао је пријатеље лекаре и Американце и оне нашег порекла. У име његових пријатеља у Америци, наш истакнути лекар у Питсбургу Др Ненад Јанићијевић је породици др Хаџи Тановића упутио дубоке изразе саучешћа, указујући да је српска медицина његовим одласком много изгубила.

Сахрана проф. др Вишеслава Хаџи Тановића ће бити у понедељак, на Новом гробљу, у 14 часова.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here