Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председница Владе Србије Ана Брнабић, која борави у званичној посети Луксембургу, обишла је Српски културни центар, место које негује српску културу и традицију и окупља Србе у тој земљи.

У држави Луксембург, према неким статистикама, живи око 5.000 Срба, већина њих је високо образована, раде у финансијском, ИТ, грађевинском сектору и представљају важан део луксембуршког друштва.

Премијерка је захвалила граду Луксембургу на помоћи коју пружа Српском културном центру, као и Србима који се сами организују, уз малу помоћ амбасаде. Она је истакла да Србија ради на томе да се отвори још културних центара широм Европе и посебно захвалила СКЦ што организују часове српског језика за најмлађе. Истакла је и да ће разговарати са министром образовања Младеном Шарчевићем о томе на који начин Србија може да помогне центру.

“Улагање у културу и културну дипломатију остаје приоритет владе и веома значи за наш народ”, поручила је Брнабићева.

Премијерки је друштво током посете Спрском култруном центру правила и градоначелница Луксембурга Лиди Пуафе, која је навела да је поносна што је Луксембург постао демократско, отворено друштво које поштује различитости и труди се да сваки човек, без обзира на националност, да свој максимум и за себе, своју породицу, али и друштво у којем живи.

“Тешко је рећи колико има Срба у Луксембургу, јер већина има двојно држављанство, па се не водимо у статистици. Али тај број је између четири и пет хиљада, што је за земљу која има укупно 620.000 становника, велика заједница”, рекао је председник Српског културног клуба Марко Катанић. Он је додао да у Луксембургу, према неким проценама, живи 15.000 до 20.000 људи са простора бивше Југославије.

Катанић наводи да је школа српског језика основна активност центра, јер се труде да деца српских породица не забораве, односно науче језик.

“Организујемо разна дружења, имамо културне и спортске активности”, рекао је Катанић и додао да се у СКЦ организују пројекције филмова, спортске утакмице.

Тако ће се и сутра многи Срби који живе у Луксембургу окупити у СКЦ како би гледали фудбалску утакмицу две репрезентације.

Српски културни центар сваке године учествује на фестивалу имиграције у Луксембургу, на којем продају српске производе, промовишу српску културу и историју, али и туристичке потенцијале наше земље.

Како каже Катанић, центар често организује помоћ за Србију, па су тако помогли и након поплава 2014. године.

Катанић каже да чланови сами организују и финансирају рад центра, а истиче и да им је општина Луксембург бесплатно дала просторије на коришћење.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here