Mesto za reklamu

01.09.2021.

Шенгенски споразум треба проширити на Бугарску, Румунију, Хрватску и Србију, саопштио је новинарима премијер Чешке Андреј Бабиш на путу за Блед.

“Зашто још увек Бугарску, Румунију, Хрватску и Србију нису укључили у састав држава-чланица Шенгенског споразума? Наша Влада предлаже, и то не први пут, да се прошири на ове земље”, навео је Бабиш.

Премијер је нагласио да ЕУ нема јасну стратегију борбе против илегалних миграната и проширења зоне Шенгена на западни Балкан. Бабиш намерава да ово питање покрене на међународном Стратешком форуму који се одржава на Бледу.

Он је навео да Европа треба да се заштити од илегалних миграната. Шенгенска зона није показала своју ефикасност 2015. године, за време првог избегличког таласа у ЕУ.

ЕУ због претње новим избегличким таласом из Авганистана треба да разговара са Турском која их може задржати на својој територији, додао је министар.

“А ЕУ ће јој за то дати паре”, рекао је премијер Чешке, подсетивши да је таква пракса била и за време првог избегличког таласа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here