1. 08. 2020.

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић, је на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19, најавио да ће се настава за децу од првог до четвртог разреда одвијати у школама, уз смањење броја ученика у учионицама и поштовање свих мера.

Шарчевић је истакао да све зависи од тренутног здравља нације, објаснивши да су надлежни, по питању одвијања наставе од септембра, пошли од тога да петина родитеља има децу до 12 година.

Пошли смо од тога да не очекујемо ванредно стање, када су, као у првом таласу, родитељи деце до 12 година били код куће. Више од 22 одсто је родитеља деце до 12 година, што је довољан разлог да млађи основци на неки начин треба да крену на наставу, објаснио је министар.

Он је прецизирао да од 1.192 основне школе, 543 њих или 45 осто, не мора да се дели, додавши да ће часови трајати 30 минута, да ће ђаци од првог до четвртог разреда имати по четири часа, између часова планирани су петоминутни одмори, а након другог часа одмор од 15 минута.

Након сваког блока наставе, како је нагласио, учионице морају да се дезинфикују, по препорукама које су припремили епидемиолози.

Министар је оценио да је најлошији модел наставе на даљину, јер нема контаката, те да су сва прелазна решења боља од учења на даљину.

Он је најавио да школама сутра стиже упутство о настави од септембра, наводећи да ће од 14 часова у школу ићи старији основци и да ће школе саме одређивати да ли ће организовати, на пример, пети и шести разред или седми и осми или од петог до осмог и слично.

Петаци, шестаци и седмаци ће имати по пет часова у септембру, а осмаци шест часова. Ипак, тај распоред може и да се модификује на основу добијених недељних извештаја, па ће се правити додатни модели, предочио је министар.

Према његовим речима, родитељи ће моћи да се определе током септембра да ли ће искључиво деца пратити наставу онлајн ако су имали неки смртни случај и слично, док ће за оцењивање бити обавезно да дођу у школу.

Шарчевић је указао на то да неће бити кабинетске наставе, већ ће деца бити стационирана у одређеним учионицама, физичко васпитање ће бити прилагођено, с тим што ће се од 1. септембра много више говорити о самој епидемији у школама.

Родитељи ће са разредним старешином комуницирати онлајн, додао је министар и навео да ће 31. августа, у поподневним часовима, родитељи чија су деца први и пети основне школе, као и први средње школе, морати на кратко да се појаве у школи, како би се упознали са разредним старешинама.

На средње школе може да се примени неколико модела, а основни модел је да раде недељно, с тим што ће оне распоређивати групе у зависности од програма, објаснио је он и и као пример навео да деца која похађају медицинску школу неће морати да иду на праксу.

Шарчевић је напоменуо да ће онлајн настава од петог до осмог разреда бити пре подне, а за средње поподне, као и да ће сви садржаји моћи да се нађу на РТС Планети, а биће им доступан и скраћени час који ће моћи родитељи са децом да премотају и погледају.

Он је пренео да су у току разговори са универзитетима о начину организације предавања у предстојећој академској години и коначан договор очекује се у понедељак, 17. августа.

За сада су главна тема студентски домови јер се повећава број академаца у њима, нагласио је Шарчевић и додао да ће “Штарк арена” бити на располагању зараженим студентима који имају лаку клиничку слику.

Министар је нагласио да су студенти у студентским домовима најревноснији јер им је јако важно да положе испите како би остали у дому.

Такође, како је подвукао, ради се и на пилот пројекту о онлајн спровођењу испита, тако да ће за неколико дана бити финализован модел са котролисаним условима полагања испита, јер нико не жели да направи штету академској честитости.

Према речима министра Шарчевића, вежбе на факултетима ће бити реализоване уживо, а детаљи рада факултета биће познати након састанка са представницима свих ректората.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here