Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Међународни фестивал позоришта за децу, чије се 26. издање одржава од 22. до 27. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, доделиће Награду за животно дело “Мали принц” глумици Бранки Веселиновић и писцу Ранку Рисојевићу, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, најавили су данас организатори.

Бранка Веселиновић је српска позоришна, филмска и телевизијска глумица. Најстарија је српска глумица и звезда југословенског филма, са својом 101 годином живота и 81 годином глумачке каријере.

Глумила је у више од 100 представа у позоришту, те више од 50 телевизијских серија и филмова.

Играла је у првој представи Југословенског драмског позоришта 3. априла 1948. у комаду “Краљ Бетајнове”.

У Београду је наступала у Уметничком (1940-1942), Народном (1944-1947) и Југословенском драмском позоришту (1947-1978), као и у Атељеу 212.

У својој матичној кући, Југословенском драмском позоришту одиграла је преко четрдесет улога. За улогу Гине у Нушићевој „Ожалошћеној породици“ добила је “Стеријину награду” 1964.

Бранка Веселиновић је од 1980. четири године била амбасадор УНИЦЕФ-а и добитница још много признања за свој глумачки и хуманитарни рад, као што су Орден рада са златним венцем, Нушићева награда за животно дело, Вукова награда и многе друге.

Ранко Рисојевић (1943) је песник, прозаиста, драмски писац, есејиста, историчар математике, преводилац и културни радник.

Објавио је око педесет књига, од чега 18 песничких збирки, и 25 прозних књига, међу којима 10 романа; изведено је десетак његових радио игара за децу, а већина је преведена на више језика и била на репертоару у земљи и иностранству.

За децу је објавио романе “Дјечаци са Уне“, која је већ годинама у лектири у БиХ, потом “Тројица из Зриковије” и “Иваново отварање”, збирку прича “Приче великог љета”, драмске текстове за децу “Божићна прича” и “Патуљци и бауци”, те збирку песама за децу “Мајсторије”.

За своја књижевна дела и животну посвећеност књижевности Ранко Рисојевић добио је многа признања, међу којима су Награда Бранко Ћопић, признање Лаза Костић за књигу “Шум”, награда Бранко Радичевић…

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here