Mesto za reklamu

22. 10. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић указала је данас на састанку са специјалним изаслаником генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК) Захиром Танином на значај даљег несмањеног присуства и деловања те мисије како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот нашег народа у покрајини.

Брнабић је истакла да је у последњим месецима повећана напетост као последица учесталих провокација и инцидената на Косову и Метохији и изразила очекивање да ће извештаји УНМИК-а у наредном периоду у много већој мери одразити реалну ситуацију и проблеме са којима се свакодневно суочавају Срби и припадници осталих неалбанских заједница.

Она је нагласила да очекује да ће седнице Савета безбедности Уједињених нација наставити да се одржавају истом динамиком у досадашњем формату и изразила незадовољство због тога што редовна седница о раду УНМИК-а, у августу ове године, није била укључена у програм рада Савета Безбедности УН.

Шеф УНМИК-а је истакао да је задатак ове мисије да објективно и редовно информише о стању на терену и својим извештајима помаже институцијама УН, али и Европске уније под чијим се окриљем одвија дијалог Београда и Приштине.

Он је изразио забринутост због учесталих инцидената на Космету у претходним месецима и осудио јучерашње каменовање аутобуса са Србима код општине Исток, при чему је упутио позив надлежним институцијама да истраже случај и починиоце доведу пред лице правде.

Брнабић је указала и на неприхватљивост формирања Косовских оружаних снага, што је у супротности са Резолуцијом 1244, и оценила да би такав потез додатно дестабилизовао и нарушио безбедносну ситуацију у покрајини и региону.

Премијерка је поручила да је Србија искрено опредељена за политику мира, економског напретка и просперитета и проналажење компромисног и одрживог решења за Космет, што би значајно допринело стабилности, безбедности и поверењу у региону.

С тим циљем, Србија је посвећена дијалогу као једином путу за проналажење дугорочно одрживог решења, навела је премијерка и додала да се он мора наставити.

„Српска стварност“ / влада.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here