1. 05. 2020.

„Шијем маске за моје пријатеље овде у Америци и мислим на своје у Србији. За пар дана сам већ сашила и поделила 50-так маски и биће их још. Делим маске свима који ми кажу да су им потребне“.

Ненси Снежана Пешић је једна од оних срећника која је добила Зелену карту на лутрији и преселила се у Америку. Добила је двојно држављанство и већ десет година живи у САД. Сада, као и цео свет и она се бори са короном, тако што својој заједници бесплатно шије маске својим пријатељима, а и онима које не зна – пишу Нишке вести.

Она је у Нишу завршила Факултет спорта и физичког васпитања. То јој није било довољно, па је у Америци, на Калифорнија Стејт Универзитету завршила социологију са акцентом на рад и друштво.

„Тренутно радим као терапеут за понашање, то је нешто као терапеут за исправљање понашања са  аутистичном децом у основној школи. У плану ми је да постанем учитељица за децу са специјалним потребама/аутизмом и тренутно полажем испите како би аплицирала за програм на Калифорнија Стејт Универзитетy и добила лиценцу за рад у Лос Анђелесу Унифилд Скул Дистрикт – ЛАУСД“, почела је причу за Нишке Вести, Снежана Пешић, која се у Нишу, пре пресељења, бавила новинарством.

Ненси  живи у Лос Анђелесу, односо делу који се зове Портер Ранч. Каже да у Калифорнији и Лос Анђелесу има короне, али су бројеви заражених веома ниски.

„Калифорнија је заштитне мере увела на време и људи их поштују. Зато има веома мали број заражених, али што је још битније и умрлих за својих 40 милиона становника. Према ономе што могу да видим када изађем до продавнице, нема редова, нема панике, маске су обавезне па их зато сви носе, али рукавице нису, њих носи само ко хоће. Наравно нађе се ту и тамо понеко ко, када му наиђеш у сусрет, побегне два метра од тебе, али не много. Пошто су  плаже и стазе за пешачење затворене, људи иду у делове града који су на брду или са више зеленила и шетају. У делу града где ја живим викендом можете срести  и до 50 људи док ходате на релацији од пет километара. Маске нису обавезне за шетњу, носимо их само у продавницама“, објашњава тренутну ситуацију у Америци.

Време које проводи у кући Нанцy користи да шије маске за своје пријатеље и комшије. Она то ради у сарадњи са управом града.

„Шијем маске за становнике мог дела града. За пар дана сам већ сашила и поделила 50-так маски, а сигурно ће их бити још 70-так. Материјал сам купила и маске донирам, односно делим бесплатно свима који ми се јаве да им треба. Користим платформу на Интернету за комуникацију са комшијама и договор око преузимања“, прича нам наша Нишлијка.

Ово јој није први пут да у Америци учествује у друштвено корисном раду. Пре две године је радила у сарадњи са градом ЛА на пројекту за лидере и добила признање. Иначе, пре него што је свет задесила ова заразна болест, Ненси је изабрана за мис wоман и прва је Српкиња која се такмичи на овом престижном избору за мис Калифорније.

„Двојни сам држављанин што ми даје право да се такмичим на избору за Мисс Калифорније. Недавно сам изабрана као представница мог града на регионалном такмичењу за Западну обалу и представљаћу тај део Лос Ангелеса на званичном избору за Мис Калифорније 21. јуна 2020.“, истиче Ненси.

Она је победила у категорији “36+ година неудата, без деце”, а иначе има осам категорија избора. Победнице из сваке категорије иду у Лас Вегас на званични избор за Мис УСА. Мис Калифорније  стиче право да учествије на избору за Мис Америке.

Снежана је објаснила и шта учеснице морају да испуњавају да би се уопште такмичиле.

„Морају да буду у тачно специфичној категорији, мора бити држављанка УСА, да никада није објавила никакве обнажене фотографије  или експлицитне фотографије и да је минимум 6 месеци становник дела града (Лос Ангелеса) који представља. Мото организације избора за Мис Калифорније је да промовише лепоту, интелигенцију и харизму жена свих старосних група“, каже Ненси.

Снежана објашњава и да се бодовање кандидаткиња састоји из четири 4 дела. Надамо се да ће у сва четири бити најбоља и понети титулу мис Калифорније у својој категорији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here