1. 12. 2018.

Представници Владе Републике Србије присуствовали су данас, упркос бројним тензијама у односима са Приштином, редовном састанку Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини како би још једном послали поруку мира и толеранције и показали добру вољу да на конструктиван начин покушају да преговарају и реше питање такси уведених од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, поштујући механизам и процедуре ЦЕФТА.

Упркос чињеници да председавајући састанку, као и председавајући ЦЕФТА споразумa у 2018. години, може бити искључиво УНМИК, а што је у складу и са међународним споразумима и Резoлуцијом СБ УН 1244, Србија је прихватила да састанак заједнички отворе УНМИК и Привремене институције самоуправе у Приштини, чиме смо још једном показали добру вољу да на миран начин и дијалогом решимо ово питање.

Представник Србије је на почетку састанка још једном поновио да очекујемо да Приштина одмах повуче радикалне, незаконите и дискриминаторне мере од 6. и 21. новембра, које директно крше ЦЕФТА споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању.

Одмах након излагања представника Владе Србије, састанак напуштају представници Привремених институција самоуправе у Приштини, након чега УНМИК наставља да председава састанку, који потом напушта и делегација Албаније, чиме се губи кворум за наставак састанка.

Напуштањем састанка, обе делегације су директно саботирале покушај да се мирним путем преговара о решењу проблема.

Своју забринутост раније је исказао специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК-а Захир Танин.

Танин је истакао да, што се тиче тарифа које су постављене на српску и босанску робу, такве радње представљају јасну повреду ЦЕФТА споразума и требало би да буду повучене.

Танин је позвао лидере свих страна да покажу већу уздржаност и избегну даљу провокацију која може угрозити изгледе за нормализацију односа или потенцијално ескалирати тензије.

Република Србија је поново показала конструктиван приступ да се дијалогом и разговором и на миран начин реши овај проблем, али је наишла на опструкцију са друге стране.

Одмах после завршеног састанка, представници Републике Србије су због високих безбедносних ризика напустили Приштину у пратњи УНМИК-а и КФОР-а и упутили се ка централној Србији.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here