1. 02. 2020.

Са мање еуфорије него ранијих година, Албанци на Косову обележавају 12 година од једнострано проглашене независности Косова. На трговима већих градова ове године изостале су заставе водећих земаља запада а у порукама званичника нема позива на суживот свих народа и народности који живе на Косову.

Косовске заставе на улицама Приштине и других већих градова, видљив су знак да Албанци данас славе. Народ се окупио на улици, а политичари у институцијама.

Недавно именовани премијер Аљбин Курти поновио је обећања из свог експозеа.

Каже да ће војну службу учинити обавезном.

Тврди да је улагање у одбрану неопходно, јер постоје они који желе да наштете Косову.

“Улагање у одбрану је реалност у којој постојимо. Наша је дужност да ојачамо државу изнутра према споља. Морамо да се суочимо с временом какво јесте, радећи како бисмо имали оно што желимо. То кажем знајући да је мир у региону лабилан. Нико ни после 20 година није признао злочин и геноцид”, рекао је Курти.

Курти се није осврнуо на суживот на Косову. С друге стране, има Срба који за разлику од Албанаца не мисле да им живот на Косову протиче у слободи.

Срби обесправљени 

Председник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је да су Срби данас на Косову и Метохији обесправљени, а да институције у Приштини немају никаквог слуха за проблеме Срба, док међународна заједница не реагује на све то.

“Албански лидери и дан-данас јуре за некаквом симболиком, и док су скроз заборавили на свакодневни живот обичног човека, и, засигурно, Албанци када се буду освестили у једном тренутку, пробудиће се у беди и без међународног интересовања”, рекао је Поповић.

Међународно интересовање за Косово је и даље велико, као и притисак на нову владу да укине таксу на српске производе и покрене дијалог са Београдом. Указује се и на потребу борбе против корупције и организованог криминала.

Незапосленост и сиромаштво, два су највећа проблема с којима се Косово економски суочава. Незапосленост на Косову у прошлој години износила је 30 одсто. Процене су да на Косову има 1,2 милиона радно способних, али је око 350.000 запослено.

Преко 23 одсто грађана живи у сиромаштву.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here