Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Са мање еуфорије него ранијих година, Албанци на Косову обележавају 12 година од једнострано проглашене независности Косова. На трговима већих градова ове године изостале су заставе водећих земаља запада а у порукама званичника нема позива на суживот свих народа и народности који живе на Косову.

Косовске заставе на улицама Приштине и других већих градова, видљив су знак да Албанци данас славе. Народ се окупио на улици, а политичари у институцијама.

Недавно именовани премијер Аљбин Курти поновио је обећања из свог експозеа.

Каже да ће војну службу учинити обавезном.

Тврди да је улагање у одбрану неопходно, јер постоје они који желе да наштете Косову.

“Улагање у одбрану је реалност у којој постојимо. Наша је дужност да ојачамо државу изнутра према споља. Морамо да се суочимо с временом какво јесте, радећи како бисмо имали оно што желимо. То кажем знајући да је мир у региону лабилан. Нико ни после 20 година није признао злочин и геноцид”, рекао је Курти.

Курти се није осврнуо на суживот на Косову. С друге стране, има Срба који за разлику од Албанаца не мисле да им живот на Косову протиче у слободи.

Срби обесправљени 

Председник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је да су Срби данас на Косову и Метохији обесправљени, а да институције у Приштини немају никаквог слуха за проблеме Срба, док међународна заједница не реагује на све то.

“Албански лидери и дан-данас јуре за некаквом симболиком, и док су скроз заборавили на свакодневни живот обичног човека, и, засигурно, Албанци када се буду освестили у једном тренутку, пробудиће се у беди и без међународног интересовања”, рекао је Поповић.

Међународно интересовање за Косово је и даље велико, као и притисак на нову владу да укине таксу на српске производе и покрене дијалог са Београдом. Указује се и на потребу борбе против корупције и организованог криминала.

Незапосленост и сиромаштво, два су највећа проблема с којима се Косово економски суочава. Незапосленост на Косову у прошлој години износила је 30 одсто. Процене су да на Косову има 1,2 милиона радно способних, али је око 350.000 запослено.

Преко 23 одсто грађана живи у сиромаштву.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here