Mesto za reklamu

Приштинске власти подигле су таксе на српске производе на 100 одсто, образлажући такав потез “агресивном кампањом против Косова”, саопштио је заменик премијера Косова Енвер Хоџај. Заменик Рамуша Харадинаја је најавио и додатне мере. Новим мерама обухваћени и производи из Босне и Херцеговине. Шеф УНМИК-а Танин забринут за будућност дијалога

  1. 11. 2018.

 “Како би заштитила виталне интересе, косовска влада је подигла царинске дажбине на 100 одсто”, написао је Хоџај на Твитеру.

Драстично повећање такси подржао је премијер Рамуш Харадинај, који је рекао да “споразум Цефта не функционише”.

“Ова одлука ступа на снагу одмах и институције су обавезне да је одмах спроведу”, рекао је Харадинај.

Харадинај је, како преноси приштински дневник Експрес, навео и да је министарству трговине наложио и да “одмах забрани” промет робе на којој се Косово не помиње као “Република Косово”.

Заменик косовског премијера и министар спољних послова Беџет Пацоли тврди да одлука о стопостотном повећању таксе на робу из централне Србије није уперена против српског народа који живи на Косову.

Пацоли је на свом Фејсбук профилу написао да се иста мера односи и на робу из БиХ, која се, како је навео, према Косову понаша у складу са политиком Србије.

“Надам се да ова мера неће утицати на повећање цена основних производа на Косову. Ми ћемо водити рачуна о трговцима, произвођачима и грађанима, а све што је наведено у владиној одлуци мора бити примењено у пракси”, навео је Пацоли.

Пацоли је написао и да је одлука донета једногласно баш, како каже, као што је јединствена владајућа коалиција.

На тај начин Пацоли је отклонио сумње појединих медија да је током гласања о увођењу стопостотног пореза Србији и БиХ био уздржан.

Наиме, на фотографији са седнице косовске владе, коју су објавили приштински медији, Пацоли у том тренутку није имао подигнуту руку па су се медији питали да ли је Пацоли гласао за одлуку о повећању такси или је остао уздржан.

Председник косовске Агенције за бизнис Агим Шахин изјавио је да одлука владе тзв. Косова представља “директан израз реваншизма” Приштине према Београду, који, каже, блокира косовске производе.

Шахин је за приштински портал Телеграфи рекао да у овој ситуацији треба наћи алтернативу за увоз, и да би то могле бити Албанија, Македонија или нека друга земља са којом Приштина има сарадњу.

Косовска привредна комора верује да ће одлука о повећању такси утицати на повећање локалне производње, повећати запосленост и, како се наводи у саопштењу, побољшати квалитет живота грађана на тзв. Косову.

Новим мерама обухваћени су и производи из Босне и Херцеговине.

Оваква одлука власти у Приштини уследила је свега дан пошто Косово није успело да добије потребан број гласова за пријем у Интерпол.

Пре данашњег повећања, косовска влада је 6. новембра повећала таксе на увоз робе из централне Србије на десет одсто.

Шеф Унмика Захир Танин забринут је због одлуке косовске владе да уведе таксе од 100 одсто на српску робу и ону произведену у Босни и Херцеговини, саопштено је из Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији.

Танин је изразио забринутост због могућег утицаја ове одлуке на становништво на Косову, као и због могућих политичких импликација на дијалог и нормализацију односа Београда и Приштине.

Политичке лидере је позвао да узму у обзир дугорочне интересе народа и суштински императив да се одрже мир, безбедност и стабилност.

„Српска стварност“ / РТС – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here