Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

У Косовској агенцији за регистрацију предузеће “Трепча” регистровано је као акционарско друштво. Тиме су, према раније усвојеном Статуту те компаније, привремене приштинске институције постале власник 80 одсто, а запослени 20 одсто акција тог комбината.

Косовски министар за економски развој, Валдрин Љука, потврдио је ту информацију и оценио да је то “историјски тренутак” зато што су запослени постали власници дела тог предузећа.

“Хисторикал момент… Честитамо”, написао је Љука на свом Фејсбук профилу.

Претходно је председник косовског парламента Кадри Весељи потписао одлуку којом је комбинат “Трепча” постао 100 одсто власништво Косова.

Потписивањем те одлуке потврђено је стопроцентно власништво Косова у “Трепчи”, пренела је Коха.

Приштинска влада је предлог Статута “Трепче” усвојила 30. маја 2018. године.

Тај предлог је предвиђао да некадашњи југословенски гигант постаје акционарско друштво трансформацијом пословних јединица: “Трепча” – Стари трг, Кишница и Ново Брдо, Копаоник – Лепосавић.

Закон о “Трепчи”, којим косовска влада постаје власник 80 одсто комбината, усвојен је 7. октобра 2016. у косовској скупштини.

Четири дана касније Владе Србије је донела одлуку којом се поништава тај закон, то јест, “све правне последице аката и радњи” косовских институција.

Уставни суд Косова је, у међувремену, тај закон прогласио уставним.

„Српска стварност“  / Коха, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here