Mesto za reklamu
  1. 12. 2018

Уредба о повећању такси на увоз робе из Србије на снази је од 21. новембра, а привремене косовске институције најављују и нове. Увоз српске робе опао је за 20 милиона евра. Са административних прелаза враћено је чак 17 камиона због царинских декларација насловљених на Косово и Метохију.

Повећање такси на увоз робе из централне Србије које је на снази 19 дана утицало је да је драстично опао промет наше, домаће робе. Чак је и Управа косовских царина објавила да је за првих 15 дана од увођења такси увоз робе из Србије опао за 20 милиона евра. На месечном нивоу то ће достићи вредност од чак 40 милиона евра процењују стручњаци.

Нису само таксе проблем са којим се суочавају превозници, чак и они са робом страног порекла.  Са административних прелаза враћено је чак 17 камиона због царинских декларација насловљених на Косово и Метохију.

Као што је познато, Србија није одговорила контрамерама Приштини на повећање такси од 100 одсто на наше производе.  Србија поштује све одредбе Цефта споразума. Иначе, главни артикли са којима Приштина тргује са Србијом су пољопривредни производи, производ кожарске индустрије, електрична енергија и врло мало индустријских производа.

Нема наговештаја да ће Србија одговорити и на увођење нових уредби косовске владе јер би штета од све мањег промета робе између српске и косовске стране тиме била још већа.

„Српска стварност“ / Радио КиМ, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here