Mesto za reklamu

14.12.2018.

Са 107 гласова “за” усвојен нацрт закона о Министарству одбране, јавља РТС. Нико није гласао “против”.

Косовски парламент прихватио три нацрта закона: Закон о косовским безбедносним снагама, Закон о служби у косовским безбедносним снагама и Закон о министарству одбране. Тиме је омогућена трансформација КБС у косовску војску. Поводом одлуке о трансформацији КБС, реаговали су званичници у Београду истичући да је прекршено међународно право. Политички лидери косовских албанаца поздрављају одлуку парламента.Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг жали због одлуке косовског парламента.

Седници косовског парламента нису присуствовали српски посланици. Име снага неће бити промењено јер су за то потребне измене устава, што није могуће без гласова српских посланика.

Група грађана испред косовског парламента прославља уз традиционалну албанску музику и игре.

Пред очима целог света погажена резолуција 1244, Кумановски споразум и међународно јавно право, поручује председник Српске листе Горан Ракић. Додаје да су нападнути мир, стабилност и сигурност на КиМ.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет написао је на Твитеру: “Сада, више него икад, косовска влада мора да се посвети мањинским заједницма и да сарађује блиско са НАТО савезницима и партнерима, док почиње десетогодишња транзиција безбедносних снага. САД ће бити ту за вас”.

Потпредседник косовске владе Беџет Пацоли честитао је грађанима Косова војску. Он је на свом Фејсбук профилу написао: Данас је најлепши дан! Радујемо се у новооснованој Војсци Косова! Слава мученицима! Бог благословио Косово и његове пријатеље!

Званични Београд и Срби на Космету противе се одлуци приштинских власти. Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да намера Приштине да формира војску није у складу ни са правом, нити са Резолуцијом 1244. Додао је да је дужност Кфора да ту војску распусти.

С друге стране, косовски председник Хашим Тачи јуче је у униформи извршио смотру припадника снага безбедности и технике. Рекао је да ће нова формација бити у служби мира на Косову, региону и свету.

Британски Би-Би-Си данас пише о гласању у косовском парламенту о формирању тзв. војске Косова, оцењујући да је Приштина, ако је и даље на евроатлантском путу, значајно скренула са њега у последње време.

Најновији догађаји, оцењује ББЦ, представљају одступање од дугогодишњег статуса који је Косово уживало као “марионетски пројекат западних сила”.

Уз подсећање на недавно повећање такси за 100 одсто на производе из Србије и, како наводе, данашње одлуке о формирању војске, ББЦ примећује да се “обе ове мере догађају противно упозорењима, претњама и позивима и од Европске уније и од НАТО”.

 „Српска стварност“ / Радио К и М, РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here