Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Дан Републике Српске – 9. јануар, као и проглашење првог Устава РС – 28. фебруара 1992. године, обележени су вечерас у свечаној сали Старог двора – Скупштини града Београда.

Свечаности су присуствовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, највиши званичници РС, председница Жељке Цвијановић, премијер Радован Вишковић и председник Скупштине Недељко Чубриловић, специјални изасланик председника Србије, министар одбране Александар Вулина, председница Скупштине Маја Гојковић и други високи званичници.

На свечаности је истакнуто да је даном оснивања и проглашења првог Устава, РС показала жељу да живи и постоји у правном систему, као и да упркос континуираним покушајима да се уруше њене надлежности, опстаје на путу слободе српског народа.

Члан Председништва БиХ Милорад Додик нагласио је да су “Срби у БиХ знали да ће, ако не створе државу, изгубити слободу”.

Он је навео да Срби почетком деведесетих нису смели пропустити прилику да формирају државу која и данас, како је казао, опстаје и чува вредности слободе “упорном жељом свог народа”.

Према његовим речима, и након 28 година, надлежности Републике Српске се покушавају узурпирати, пренети и отети уз покушаје “дисциплиновања и подјармљивања Срба”.

Додик је указао на значај одличних односа Србије и РС који велики узлет добијају у време председниковања Александра Вучића.

“Загледани смо у Србију, не у Сарајево. Захвалан сам Србији и њеном руководству, и посебно председнику Вучићу на подршци коју пружа РС”, истакао је Додик.

Он је оценио да је Уставни суд БиХ “окупацијски суд” за Србе и позвао странце да га напусте захтевајући да се одлука о преносу власништва над пољопривредним земљиштем са ентитета на централни ниво БиХ поништи.

“РС не жели никакве сукобе. Жели мир и уставну позицију у оквиру дејтонске БиХ. Сви треба да знају да је она стабилна, и политички и економски и на сваки други начин”, напоменуо је Додик.

Као приоритет Додик је назначио изградњу аутопута Београд – Бањалука.

“Као што је 20. век, век нашег страдања, уверен сам да је 21. век, век наше интеграције, и политичке и територијалне и људске. Нека живи Република Српска, нека живи Србија, нека живи српски народ”, закључио је Додик.

Изасланик председника Србије, министар одбране Александар Вулин казао је да Срби и са ове и са оне стране Дрине никада нису били ближи.

“Данас смо заједно у бољим временима као што смо били заједно и у тешким временима. РС је настала као потреба Срба да се једном и заувек заштите од геноцида као и његовог понављања. Србија своје право да брине о одбрани РС није препустила другима”, истакао је Вулин.

Он је навео да “само сабрани можемо бити сигурни да ћемо трајати”.

“Неће нестати РС и наше право да трајемо и живимо. Србија неће окренути главу ни од једног Србина где год да живи. Србија тражи мир, разумевање и поштовање али никада неће отћутати ниједну увреду упућену РС”, казао је Вулин.

Он је закључио да ако се хоће успешна и мирна БиХ, мора бити успешне и мирне РС.

Председница РС Жељка Цвијановић навела је да је у 28 година стало пуно искушења и оспоравања, али и остварених резултата.

Према њеним речима, БиХ упорно исказује дефиците без елементарног унутрашњег договора.

“Ми не желимо да носимо ни одговорност ни политичке терете. Кажемо ‘не’ претњама и сили. Наш циљ је очување надлежности, мир и стабилност и прављење амбијента за бољи живот. Дужни смо да бранимо територију и наше институције”, поручила је Цвијановићева.

Уставни суд, наводи, пресуђује без правног утемељења, у корист остваривања бошњачких циљева.

“Ми бранимо свој интегритет и уставну позицију. Сваки пут ћемо узвратити снажним институционалним одговором”, казала је председница РС и закључила да је РС “чврсто опредељена” да негује братске и нераскидиве везе за Србијом.

Обележавање Дана РС и уставности РС благословио је српски патријарх Иринеј, у чије име је на свечаности говорио викарни епископ ремезијански Стефан, који је поручио да “смо само када смо јединствени и моћни”.

“Ово вече је визија која отвара видике. Радујемо се због јединства цркве и државе, а наше јединство ће се тек видети у будућности”, навео је епископ Стефан.

Шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић рекао је да РС одбраном дејтонских принципа брани и постојање БиХ.

“БиХ је могућа само на принципима Дејтона. Она је сачињена од два ентитета и три конститутивна народа. РС је добровољно унела у БиХ део своје државности. Она не прети и не руши БиХ”, истакао је Цицовић, захваливши се свима на присуству.

Пријем је пратио и културно-уметнички програм гудачке секције Бањалучке филхармоније која је уз пратњу оперских певача извела химне Републике Српске и Србије, као и химну Светом Сави.

Република Српска један је од два ентитета Босне и Херцеговине установљена Дејтонским мировним споразумом 1995. године којим је окончан рат у БиХ.

Настала је као Српска република БиХ 1992. године, као одговор на сецесионистичке тенденције руководстава друга два босанско-херцеговачка народа, Бошњака и Хрвата, приликом распада Југославије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here