Mesto za reklamu

11.03.2020.

Светска здравствена организација прогласила је пандемију коронавируса. У свету су до данас оболеле 119.132 особе, преминуло је 4.284 људи, а оздравило 65.776. У Србији је до сада забележено 12 случајева обољевања. Новчанице преносе вирусе, у неким земљама је већ забрањено плаћање у готовини, а у Кини планирају дезинфекцију папирног новца.

Лидери земаља чланица Европске уније током видео конфренције договорили су се о координисаном приступу у циљу лимитирања ширења вируса, испоруке медицинске опреме и решавања социјално-економских последица епидемије. Најављено је формирање Корона инвестиционог фонда у висини од 25 милијарди евра. Утврђена су четири приоритета рада:

  • Лимитирање ширења вируса
  • Предузимање пропорционалних мера у складу с научним и медицинским чињеницама
  • Координација у испоруци медицинске опреме у циљу регуларног функционисања унутрашњег тржишта
  • Промоција истраживања у области израде вакцине, дијагностике и третмана оболелих од KОВИД -19

Пандемија је епидемија заразне болести која се проширила на великом простору – више континената или широм света.

Светска здравствена организација прогласила је епидемију вируса Ковид-19 пандемијом, чиме се додатно даје на озбиљности заразе новим коронавирусом.

Док је епидемија израз који означава брзо ширење инфективне болести на велики број људи у малом временском периоду, пандемија је више географска одредница, која треба да укаже да се болест проширила на великом простору.

Сама реч „пандемија“ настала је од грчких речи „пан“ (свe) и „демос“ (народ), чиме се даје и лингвистичка тежина изразу.

Широко распрострањена болест код које је број инфицираних стабилан и не повећава се, не подводи се под пандемију.

Због тога, епидемије сезонског грипа, иако захватају велики број људи широм света, не сматрају се пандемијама.

Такође, болест мора да буде и заразна да би била проглашена пандемијом. Значи, то што је широко распрострањена и што односи много живота нису једини критеријуми.

Примера ради, канцер је одговоран за изузетно велики број смрти сваке године и распрострањен је широм света, али се не може сматрати пандемијом, јер није заразан.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here